Situatie rara in sistemul medical din Romania. La un concurs organizat de Spitalul Judetean din Buzau, peste 400 de candidati se bat pe 90 de posturi.

Asta in timp ce majoritatea unitatilor sanitare din tara noastra se confrunta cu o lipsa acuta de cadre medicale.

Aceasta doamna este infirmiera, dar vrea sa promoveze. Si concureaza cu alti 200 de candidati pe doar 35 de posturi de asistent medical debutant.

Candidata : "Imi place, lucrez in domeniu si imi place foarte mult. As vrea cat mai sus daca se poate."

Acum, Spitalul Judetean din Buzau are nevoie de inca 90 de angajati: asistente, infirmiere, brancardieri si ingrijitoare. Dar s-au inscris 400 de candidati.

Candidata: "Foarte multe persoane in cautarea unui loc de munca, in special, tineri, absolventi ai anilor trecuti, din generatiile trecute."

Tocmai ei sunt cei care vor sa acumuleze experienta si, din pacate, sa plece apoi din tara. Pentru ca aici sunt prost platiti.

Candidata: "Aici, la noi, nu putem sa evoluam prea mult in domeniul acesta. Sa plecam, sa plecam cat mai multi."

Candidata: "Eu am familie, am copil si nu pot sa lucrez in strainatate."

Totusi, o explicatie plauzibila a situatiei de la Spitalul din Buzau este si faptul ca, in judet, sunt cinci scoli postliceale sanitare. Peste 500 de elevi incearca anual sa-si gaseasca un loc de munca in domeniu. Jumatate abia daca reusesc.

Claudia Stefan, directorul unei scoli postliceale : "O mare parte dintre asistentii nostri sunt asistenti de farmacie // Toti asistentii nostri si-au gasit loc de munca in laboratoarele din judetul Buzau."

O alta explicatie ar fi si programul de voluntariat al spitalului, la care sunt incurajati sa participe.

Claudiu Damian, managerul Spitalului din Buzau: "Timp de 4 ore - este ca si un angajat al spitalului judetean. Totodata, vad ca se poate lucra in spital in conditii bune."

Majoritatea voluntarilor urmaresc sa ramana in spital, mai ales ca - sustine conducerea - de anul trecut, salariile s-au marit cu 25 la suta.