Sistemele salvatoare in caz de cutremur inventate de cercetatori romani. Cum functioneaza si cum se pot instala in casa

Ultimul update: Luni 26 Ianuarie 2015 07:02
Data publicarii: Vineri 23 Ianuarie 2015 18:05
Categorie: Social

Un cercetator roman a brevetat un sistem care opreste gazul atunci cand se produce un cutremur cu o magnitudine mai mare de 5.

Iar un alt tanar din Iasi urmeaza sa omologheze un sistem care ii ajuta pe pompieri sa gaseasca victimele prinse sub daramaturi. Inventiile sunt binevenite si ar trebui luate in calcul de autoritati in strategiile de reducere a riscului seismic.

''Se monteaza pe un perete de rezistenta al casei si in felul acesta orice vibratie care se simte in sol este transmisa prin pereti si el reactioneaza'', spune inventatorul.

Inventatorul Mircea Manolescu spune ca acest aparat ne poate apara in cazul unui cutremur. Datorita senzorului pe care il are in interior, aparatul simte orice vibratie, dar reactioneaza doar la cele provocate de seisme cu o magnitudine mai mare de 5, chiar inainte ca acestea sa se produca.

''Daca se produce in Vrancea ne anunta cu 20 de secunde inainte de a-l simti, daca vine de la Shabla, de exemplu, chiar si cu 40 de minute inainte'', spune Mircea Manolescu.

Sistemul cuprinde si un panou electric inteligent, care, atunci cand sesizeaza unda seismica, opreste gazele. Un astfel de sistem a fost montat in citeva institutii din Bucuresti si din tara. Poate fi vazut in scoli, la Muzeul Taranului Roman, la Agentia Nationala a Medicamentului, la BNR si la Institutul Bancar Roman.

La Colegiul Dimitrie Cantemir sistemul este montat in camera centralei termice. Reprezentantii scolii spun ca anul trecut, cand a avut loc un cutremur cu magnitudinea peste 5 grade, aparatul a oprit alimentarea cu gaze chiar inainte ca seismul sa fie simtit de cei care se aflau in cladire.

Aparatul detecteaza cutremurul si printr-un cablu transmite semnalul catre panoul electric inteligent, montat in aceeasi cladire cu senzorul. De aici, printr-un alt fir ajunge la electrovalva centralei de gaze. Aceasta se declanseaza automat si astfel opreste alimentarea cu gaze evitindu-se pericolul unei explozii. Intregul sistem costa 2.450 de euro plus TVA.

Un alt inventator, din Suceava, vine cu alta idee salvatoare. Tanarul a facut un dispozitiv care se activeaza atunci cand se prabuseste casa. Senzorul, gandit de el, poate fi pus in legatura cu un dispecerat si astfel salvatorii pot afla in timp real ca exista supravietutori sub daramaturi.

Senzorul salvator - introdus intr-o capsula - se monteaza, de aceasta data, pe peretele cu cea mai slaba rezistenta din locuinta. In cazul prabusirii casei, capsula se sparge si acesta trimite un semnal catre o retea care poate fi cea a inspectoratului pentru situatii de urgenta.

Senzorul, inventat de Abel Torac, detecteaza campul electrostatic generat de organismul fiecaruia dintre noi. Informatiile sunt trimise printr-o aplicatie catre salvatori.

''Va fi omologata peste o luna....'', a spus inventatorul, Abel Torac.

Astfel de inventii, la care se adauga si cusca antiseismica, ar trebui luate in calcul de autoritati in cadrul masurilor de prevenire si reducere a riscului seismic. Potrivit Institutului National de Fizica a Pamantului, in fiecare luna, in Romania se produc intre 15 si 20 de cutremure.
 

Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani
Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe