Sistemele salvatoare in caz de cutremur inventate de cercetatori romani. Cum functioneaza si cum se pot instala in casa
Un cercetator roman a brevetat un sistem care opreste gazul atunci cand se produce un cutremur cu o magnitudine mai mare de 5.
Iar un alt tanar din Iasi urmeaza sa omologheze un sistem care ii ajuta pe pompieri sa gaseasca victimele prinse sub daramaturi. Inventiile sunt binevenite si ar trebui luate in calcul de autoritati in strategiile de reducere a riscului seismic.
''Se monteaza pe un perete de rezistenta al casei si in felul acesta orice vibratie care se simte in sol este transmisa prin pereti si el reactioneaza'', spune inventatorul.
Inventatorul Mircea Manolescu spune ca acest aparat ne poate apara in cazul unui cutremur. Datorita senzorului pe care il are in interior, aparatul simte orice vibratie, dar reactioneaza doar la cele provocate de seisme cu o magnitudine mai mare de 5, chiar inainte ca acestea sa se produca.
''Daca se produce in Vrancea ne anunta cu 20 de secunde inainte de a-l simti, daca vine de la Shabla, de exemplu, chiar si cu 40 de minute inainte'', spune Mircea Manolescu.
Sistemul cuprinde si un panou electric inteligent, care, atunci cand sesizeaza unda seismica, opreste gazele. Un astfel de sistem a fost montat in citeva institutii din Bucuresti si din tara. Poate fi vazut in scoli, la Muzeul Taranului Roman, la Agentia Nationala a Medicamentului, la BNR si la Institutul Bancar Roman.
La Colegiul Dimitrie Cantemir sistemul este montat in camera centralei termice. Reprezentantii scolii spun ca anul trecut, cand a avut loc un cutremur cu magnitudinea peste 5 grade, aparatul a oprit alimentarea cu gaze chiar inainte ca seismul sa fie simtit de cei care se aflau in cladire.
Aparatul detecteaza cutremurul si printr-un cablu transmite semnalul catre panoul electric inteligent, montat in aceeasi cladire cu senzorul. De aici, printr-un alt fir ajunge la electrovalva centralei de gaze. Aceasta se declanseaza automat si astfel opreste alimentarea cu gaze evitindu-se pericolul unei explozii. Intregul sistem costa 2.450 de euro plus TVA.
Un alt inventator, din Suceava, vine cu alta idee salvatoare. Tanarul a facut un dispozitiv care se activeaza atunci cand se prabuseste casa. Senzorul, gandit de el, poate fi pus in legatura cu un dispecerat si astfel salvatorii pot afla in timp real ca exista supravietutori sub daramaturi.
Senzorul salvator - introdus intr-o capsula - se monteaza, de aceasta data, pe peretele cu cea mai slaba rezistenta din locuinta. In cazul prabusirii casei, capsula se sparge si acesta trimite un semnal catre o retea care poate fi cea a inspectoratului pentru situatii de urgenta.
Senzorul, inventat de Abel Torac, detecteaza campul electrostatic generat de organismul fiecaruia dintre noi. Informatiile sunt trimise printr-o aplicatie catre salvatori.
''Va fi omologata peste o luna....'', a spus inventatorul, Abel Torac.
Astfel de inventii, la care se adauga si cusca antiseismica, ar trebui luate in calcul de autoritati in cadrul masurilor de prevenire si reducere a riscului seismic. Potrivit Institutului National de Fizica a Pamantului, in fiecare luna, in Romania se produc intre 15 si 20 de cutremure.