Cel mai cunoscut sistem de monitorizare a seismelor prevede un cutremur mare in Romania, in 2015. Reactia expertilor romani
Un cutremur de mare magnitudine s-ar putea produce in Romania, in acest an. Previziunile au fost publicate de cel mai cunoscut sistem de monitorizare a seismelor din intreaga lume, ''World Earthquakes''.
Replica specialistilor nostri nu s-a lasat asteptata. Acestia considera ca informatiile sunt exagerate si ca este imposibil ca cineva sa ghiceasca asa ceva. Acelasi sistem, bazat doar pe date statistice, a anuntat un astfel de cutremur in Romania si anul trecut. Din fericire, s-a dovedit o eroare.
Pe site-ul oficial al celui mai cunoscut sistem de monitorizare a cutremurelor din intreaga lume, Romania apare notata cu rosu, iar anul 2015 este cel trecut ca previziune pentru producerea unui mare seism. Sistemul se bazeaza pe date statistice potrivit carora tara noastra a trecut printr un astfel de eveniment o data la 36, maximum 38 de ani.
Rosu inseamna iminent, iar de la ultimul cutremur important inregistrat in tara noastra se implinesc anul acesta 38 de ani. Reprezentantii Institutului National de Fizica a Pamantului spun ca problema unui mare seism nu ar trebui neglijata, insa nimeni nu poate sa spuna cu exactitate cand va veni.
Mircea Radulian: "Ei fac niste calcule statistice, iau toata activitatea cunoscuta. Parearea mea e ca au exagerat, au dat si in 2014 la fel. Noi stim ca in zona Vrancea pot fi cutremure mai mar, daca faci calcule simple poti sa te astepti, dar e imposibil sa prezici anul. Ei fac o simpla estimare."
Alti specialisti sunt si mai transanti. Acestia sustin ca un cutremur de mare magnitudine nu se va produce curand in Vrancea.
Ce trebuie facut in cazul unui cutremur de mare magnitudine
Important este sa fim cat mai bine pregatiti. Specialistii in protectia civila ne reamintesc ca ar fi bine sa avem in casa o trusa care sa contina o patura cu protectie termica, o lanterna multifunctionala, cu ajutorul careia se poate incarca telefonul mobil, apa, pastile pentru purificarea apei, mancare si manusi.
Nu uitati sa identificati in casa locuri de rezistanta maxima despre care stiti ca au sanse mari sa nu fie afectate in caz de cutremur si sa va indreptati catre ele. Cel mai cunoscut este tocul usii. Dar la fel de buna poate fi o astfel de arcada facuta intr-o grinda de rezistanta a casei.
Tot statistic vorbind zona Vrancea se va incadra in anul 2015 in media de 15 - 20 de cutremure de adancime in fiecare luna.