Englezul care face bani cu socul romanesc. Afacerea pusa la cale de un britanic, care a ajuns si in atentia familiei regale

23-05-2014 19:08


Vrajiti de bunatatile noastre, strainii ne fac o reclama nesperata. Un britanic care a baut socata in Transilvania isi bucura acum si compatriotii cu aceasta licoare, care ar fi ajuns inclusiv pe masa familiei regale.

Englezul si-a deschis o fabricuta. Face sirop din florile culese de zeci de romani care il ajuta. Florile de soc sunt adunate cu mare grija de localnicii din zona Saschiz. Planta infloreste la sfarsitul lunii mai, iar oamenii misuna ca furnicile cat e ziua de lunga pe toate dealurile insorite.

Culegator: "45 de kilograme in opt ore , doi insi, de azi dimineata de la ora cinci". Muraru Marius, centru de colectare: "Merge in strainatate, stiu ca se duce. E cautat, ca noi nu stim sa facem bani din ce avem, vin strainii sa ne invete."

Jim este strainul care a pus in valoare socul romanesc si care, pentru ca a avut aceasta inspiratie, aduna acum roadele. Jim Turnbull, manager fabrica de prelucrare soc: "Anul trecut am dat de lucru la peste 3.000 de persoane care au colectat flori de soc, oameni din judetele Mures, Brasov si Sibiu. Am platit 2 lei pe un kilogram. Bautura a ajuns numarul 1 in Anglia."

Hadarean Darius, inginer tehnolog: "Florile trebuie procesate la cel mult 24 de ore de la recoltare. Putem procesa 7 tona pe zi, tinand cont ca o floare are doar trei grame. Este facuta dupa o reteta veche a sasilor din aceasta zona."

De la noi pleaca 30 de tone de sirop anual. Combinat cu apa, se transforma in de 10 ori mai multa socata. Englezul nu se multumesc cu atat. Pe viitor vrea sa faca si sirop de salcam dupa o reteta saseasca.

VIDEO PROTVPLUS.RO