Sindicatele si patronatele, nemultumite de proiectul de buget
Numai nemultumiri din partea sindicatelor si a patronatelor dupa proiectul de buget. Unele voci cer salarii mai mari sau vor iesi in strada.
Altele sustin ca majorarea taxelor este o povara imensa pentru companii, intr-un an de criza. Iar pensionarii anunta si ei ca vor da statul in judecata, daca nu vad banii promisi.
Sindicatele spun ca bugetul in forma sa actuala este lipsit de transparenta.
In primul rand, nu se stie inca daca majorarile salariale de 3 si respectiv 2% se vor aplica pentru toata lumea sau daca acestea reprezinta de fapt o medie, urmand ca cei cu salarii mici sa primeasca mai mult de 5%, iar cei cu salarii mari, mai putin.
Totodata sindicatele isi doresc sa clarifice situatia sporurilor. Altfel spus, doresc sa stie exact care sporuri vor ramane si la care se va renunta.
Mai exista nemultumiri si in privinta orelor suplimentare care, potrivit premierului, nu vor mai fi rasplatite cu bani, ci cu timp liber.
Intre timp, companiile protesteaza impotriva majorarii cu 3,3% a contributiilor de asigurari sociale, care intra in vigoare de luni.
Pensionarii, profesorii si angajatii din sistemul sanitar sunt printre cei mai nemultumiti de cum a impartit cabinetul Boc banii. Pensionarii vor fi primii care ies in strada daca Guvernul nu majoreaza punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut.
In timp ce profesorii inca spera la o majorare de peste 5%, sindicatele din Sanatate se gandesc deja pe ce data sa faca un protest daca salariile nu vor creste cu 10%.
Celelalte sindicate nu ameninta deocamdata cu proteste. Insa nici ele nu sunt multumite de cum arata bugetul.
In multe institutii, cheltuielile cu personalul in loc sa scada, urmeaza fie majorate cu doua cifre. La Ministerul Tineretului si Sportului cresc cu 123%, iar la Ministerul Educatiei cu 93%. Senatul va da pe salarii si prime cu 30% mai mult ca anul trecut, iar Camera Deputatilor cu 19%.
Si chiar daca premierul a spus clar si raspicat ca institutiile publice nu ar trebui sa mai iroseasca bani pe mobilier sau pe facturi la telefon, la Ministerul Comunicatiilor cheltuielile pe bunuri si servicii vor creste de aproape 50 de ori anul acesta. In timp ce la administratia prezidentiala vor fi cu 70% mai mari ca in 2008. Cresteri spectaculoase sunt si la Turism, Educatie si Sanatate.
Guvernul isi propune sa trimita bugetul in Parlament pana joi .