Praf in ochi! Sindicalistii spun ca majorarea de 5% inseamna 2,7%
Rationamentul sindicalistilor pleaca de la acordarea celor 5% in doua etape. Desi Guvernul spune ca salariile vor creste cu acest procent pentru a acoperi inflatia, faptul ca oamenii vor primi abia in aprilie 3% si in octombrie 2% schimba lucrurile.
Daca profesorii se declara bulversati, iar angajatii din Sanatate se pregatesc de proteste, ceilalti bugetari considera ca majorarea de 5% nu o sa acopere nici macar inflatia.
Practic, timp de 10 luni bugetarii vor fi descoperiti in fata unei inflatii de 5%, cu un salariu care le-a crescut doar cu 3%.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La asta se adauga si o alta masura pe care Guvernul vrea sa o ia: reducerea cu 20% a fondului pentru salarii. Pentru a se putea respecta in acelasi timp cele doua propuneri, si cresterea de 5% dar si reducerea bugetul pentru personal cu 20%, sindicatele vad o singura solutie: concedierile.
Ca sa nu se ajunga la asta, unii lideri cauta solutii pentru intalnirea de luni cu guvernul iar altii se pregatesc deja de proteste.
Promisiuni neonorate
In urma negocierilor pentru salarii, profesorii au iesit de departe cel mai rau. Daca preuniversitarii trageau sperante la 33%, iar universitarii chiar la 50% s-au ales: fix cu 5%.
La fel de nemultumiti s-au aratat si angajatii din Sanatate, care spun ca nu accepta mai putin de 10% si pace. De fapt sindicalistii spun ca nici majorarea actuala nu este ce pare a fi.
Sporuri
Dupa ce vor intra in vigoare majorarile, multi dintre salariatii de la stat, care iau si sporuri pe langa salariul de baza, se vor trezi dupa o luna de munca cu mai putini bani ca inainte. Asta pentru ca Executivul vrea ca in 2009 sa nu se mai acorde anumite prime.
In schimb, angajatii din Guvern sau din ministere nu vor mai lua asa repede sporuri de 75% din leafa pentru ca lucreaza cu fonduri europene.
Aceeasi soarta ar putea sa o aiba si politistii care incaseaza 25% pentru "incordare psihica foarte ridicata" si 5% pentru "ingrijire caini sau cai", angajatii CNSAS care primesc 15% pentru "suprasolicitare neuropsihica" sau cei din ministerul apararii nationale care obtin prima pentru parasutare.