Sibiul, plin de deseuri dupa ce locuitorii au fost obligati sa colecteze selectiv gunoiul. Noile pubele, prea complicate
De la inceputul lunii, locuitorii orasului Sibiu sunt obligati sa colecteze selectiv gunoiul menajer, altfel platesc amenzi usturatoare. Si cum la noi orice lucru nou porneste mai greu, orasul este plin de deseuri.
Oamenii nu stiu prea bine cum sa imparta gunoiul, iar cei care invata lectia nu gasesc pubele suficiente.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Femeie: "Asta este pentru plastic. Asa." (pune cartonul in punga de plastic)
Reporter: "Ati gresit. Ati pus cartonul la plastic si trebuie sa-l scoateti. Cartonul era la albastru."
Femeie: "Plasticul merge la galben, asa? Cartonul la albastru. Asa! Negru…"
Reporter: "In punga neagra ce puneti?"
Femeie: "Uleiul folosit."
Femeie: "Of, va fi dezastru, nu stiu ce ne facem! Stiti cum, daca faceau macar in trei, sa fie sticla, hartie, carton plastic, metal. Atata! Si inca o pubela unde sa pui resturile. Dar asa cum sa… Nu stiu cum va fi. Si acasa e dezastru."
Cei care ajung in fata noilor pubele sunt confunzi sau nervosi. Oamenii dau peste cinci clopote de diferite culori si trebuie sa isi imparta de acasa gunoiul pe categorii: hartia si cartonul, sticla, metalul si plasticul, deseurile reziduale si cele biodegradabile. Primele trei categorii par destul de simple, la urmatoarele insa oamenii isi iau notite.
In cazul deseurilor menajere lucrurile se complica: in principiu toate resturile de mancare vor ajunge la cosul de biodegradabile, atentie insa, carnea si lactatele sunt o exceptie, deci untul se arunca la deseuri reziduale. Tot acolo vor ajunge si servetelele pe care le-am folosit la masa. Hainele sunt o categorie aparte, daca sunt fabricate din fibre naturale, cum ar fi o manusa din lana, pot fi aruncate linistit la gunoiul biodegradabil.
Femeie: "Imi fac asa ca un tablel si mi-l pun aici la indemana si cand trebuie sa depozitez resturile astea citesc tabelul. Pe albastru. Hartie si carton. La verde, sticla si borcane curate. Galben, plastic si metal."
Intre timp, orasul s-a umplut de gunoaie, pentru ca noile pubele nu au ajuns in toate zonele. Au mai ramas cateva vechi, pline ochi de resturi.
Femeie: "Va fi foarte greiu. Si servetele folosite, care sunt mai putin muradre intr-o parte, care sunt murdare. Pai ce sa stii, nu stii."
Mirela Gligore, purtator de cuvant primaria Sibiu: "S-a sesizat faptul ca pe platformele amenajate nu au fost duse containere pentru deseuri biodegradabile si reziduale. Au ramas cetateni care locuiesc la case, au ramas fara containere, sunt strazi intregi care nu au primit recipentii."
Cei care nu vor respecta regulile de colectare pot fi amendati cu 300 de lei pana la 1.000 de lei. Pana in 2020, cu totii vom fi obligati sa colectam selectiv gunoiul.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, reciclare, deseuri, colectare selectiva, gunoi,
Dată publicare:
04-11-2016 19:28