Munciti legal in UE, puteti cere alocatie pentru copii, mult mai mare!
Atata timp cat lucrati legal intr-un stat membru al Uniunii Europene, inseamna ca va platiti contributiile de asigurari sociale in acea tara. Automat, aveti dreptul sa cereti alocatia pentru copii platita de acel stat, chiar daca micutii sunt acasa.
In Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Spania, Italia cuntumul alocatiei de stat pentru copii poate ajunge la sute de euro. Suma difera de la o familie la alta, in functie de numarul de copii si de venitul anual al gospodariei.
Sute de mii de romani, care muncesc legal peste hotare, in Europa, nu isi cunosc aceste drepturi. Din Italia, de pilda, Magdalena Voicu trimite luna de luna banii munciti de ea, acasa, pentru a-si sustine cei doi copii. Din aceiasi bani se intretin si bunicii, cei care au grija de micuti. Femeia are 32 de ani si a plecat din Galati la Genoa, pentru un trai mai bun. Lucreaza ca menajera si pana acum nu a stiut ca poate solicita statului italian o alocatie de cinci ori mai mare decat cea pe care o primeste in Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce trebuie sa faceti ca sa obtineti alocatia de stat din tara in care lucrati?
Parintele trebuie sa completeze formularul E411 (pe care il gasiti atasat acestui articol) si apoi trebuie sa-l depuna fie la Agentia de Prestatii Sociale din Romania, fie la institutia omoloaga din tara in care lucreaza. In maximum trei luni, dosarul va primi un raspuns de la autoritati.
Exista doua cazuri de aplicare a legislatiei europene
1. Ambii parinti muncesc intr-un stat UE. Se primeste numai cuantumul alocatiei din tara respectiva si automat este suspendata alocatia din Romania
2. Un parinte munceste in Romania si altul intr-un stat UE. Se acorda alocatia din Romania( 200 de lei pentru copii pana in 2 ani si 42 de lei pentru cei peste 2 ani), iar statul european respectiv acorda la randul sau alocatia prevazuta de legea locala din care se scade suma primita in Romania.
In baza aceluiasi regulament european, romanii care muncesc in strainatate pot cere pentru copiii lor si indemnizatiile speciale pentru cresterea copilului cu handicap.
Ce alocatii se platesc in UE?
Italia. Alocatia se acorda doar daca venitul familiei nu depaseste 12.000 euro pe an. 137 de euro pe luna, pe familie in cazul unui singur copil, 258 de euro pe luna, pe familie in cazul in care exista doi copii si 375 de euro pe luna, pe familie in cazul in care aveti trei copii.
Spania. Pentru copii sub 3 ani – 41 de euro, intre 4 si 18 ani – 24 de euro. Sumele difera si in functie de venitul familiei.
Belgia. In functie de numarul copiilor dintr-o familie: un copil – 83 de euro, doi copii – 154 de euro, trei sau mai multi copii – 230 de euro pe luna.
Germania. Unu sau doi copii – 164 de euro, trei copii – 170 de euro, patru copii – 195 de euro.
Aflati de pe www.incont.ro, cuantumul alocatiilor din celelalte state comunitare