Sfantul Dumitru, traditii si superstitii. Focul lui Samedru, ritualul care aduce sanatate
Sfantul Dumitru, traditii si superstitii. Traditia populara spune ca de Sfantul Dumitru, cinstit in fiecare an pe 26 octombrie, caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa-si arate coltii.
Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.
O serie de obiceiuri sunt pastrate din strabuni in satele de Baragan, ritualuri care aduc sanatate, protejeaza de rele si chiar ii ajuta pe tineri sa-si gaseasca perechea.
“In Ajunul sarbatorii se aprind focuri, focurile lui Samedru, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Batranii satului spun ca focul alunga fiarele. Dupa ce acesta este stins, taranii arunca un carbune in gradina ca aceasta sa primeasca putere de a rodi. Obiceiul se pastreaza si in satele din Baragan: Alexandru Obobescu, Gradistea, Unirea, Dichiseni”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi.
Sfantul Dumitru, traditii si superstitii: focul care purifica si inlesneste casatoria
Focul are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. In satul romanesc se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri. In acelasi timp, focul este menit sa apere copiii care dantuiesc in jurul lui sau sar peste el cand vapaia se domoleste.
Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand.
In gospodariile autohtone, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar in biserici se tin slujbe speciale si se impart merinde.
Cititi mai multe despre superstitii de Sfantul Dumitru pe www.adevarul.ro.
Sursa: adevarul.ro
Etichete: sarbatoare, superstiții, sfantul dumitru,
Dată publicare:
24-10-2015 11:43