RUSALII 2015 - traditii si obiceiuri. De ce isi impodobesc oamenii casele cu ramuri de tei de RUSALII
RUSALII 2014 - Pogorarea Sfantului Duh este o sarbatoare crestina importanta, praznuita intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Paste. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.
RUSALII 2014 - Potrivit Noului Testament acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la invierea lui Iisus. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime.
Anul acesta, a doua zi de RUSALII este libera, fiind marcata luni, 9 iunie, 2014 cand este sarbatoarea Sfintei Treimi. Potrivit traditiilor populare, in Transilvania, RUSALIILE se intind pe o perioada de trei zile.
RUSALIILE au devenit, pe langa Paste, a doua sarbatoare rezervata botezurilor.
RUSALII 2014 - Ce reprezinta Rusaliile
In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locasurile lor subpamantene si incep sa faca rele oamenilor.
Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zane, Frumoasele. Aceste spirite locuiesc pe langa izvoare, fiind in stare, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor, sa-i imbolnaveasca.Boala seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decat de puterea magica a calusarilor.
Obiceiul spectaculos al calusarilor de RUSALII, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca daca esti bolnav, de RUSALII te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.
RUSALII 2014 - Traditii si obiceiuri
La fel ca si la alte sarbatori crestine si de ziua de RUSALII se leaga o multime de traditii si superstitii care difera de la o regiune la alta a tarii:
- De RUSALII oamenii isi impdobesc case si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane;
- Tot de RUSALII in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative;
- Se spune ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de RUSALII este jocul calusarilor;
- Sarbatoarea de RUSALII este un moment in care crestinii sfintesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare;
- Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei de RUSALII;
- In gospodarii se prepara unsori cu care se vor unge de RUSALII ungerele vacilor pentru a spori laptele;
- De RUSALII, femeile fac descantece impotriva Ielelor;
- Tot de RUSALII se ung usile cu usturoi pentru ca asa casa va fi pazita de rele si ghinion tot restul anului.
RUSALII 2014 - Zile libere
Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, in unele cantoane din Elvetia, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo.
Sarbatoare de RUSALII este zi lucratoare in tari cu traditie catolica: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun si chiar in Bulgaria si Rusia, tari cu traditie ortodoxa.
In Romania, incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii sunt declarate zile libere.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, rusalii, superstiții, zi libera,
Dată publicare:
04-06-2014 16:25