Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, sarbatorit miercuri de catre mii de pelerini. "Un fior si o stare de bine"

Dată publicare: 26-10-2016 07:44
Dată actualizare: 29-10-2016 06:58


Este o zi de rugaciune si de mare sarbatoare pentru credinciosii care il praznuiesc miercuri pe Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.

Mii de pelerini veniti din toata tara s-au asezat la rand inca de marti pe dealul Mitropoliei pentru a se inchina la sfintele moaste. Orele in frig nu au contat pentru cei veniti cu smerenie sa se roage si sa atinga pret de cateva secunde racla sfanta.

Pe Dealul Mitropoliei din Capitala au rasunat intreaga noapte rugaciuni catre Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoritorul de Mir, sarbatorit miercuri de credinciosii ortodocsi. Chiar daca coada pana la sfintele moaste se intindea pe doi kilometri, pelerinii s-au sezat rabdatori la rand.

Femeie: "Speram ca in patru ore sa jungem la sfintele moaste. In fiecare an incercam sa fim aici, avem si un motiv intemeiat, in 25 octombrie 1991 am avut casatoria religioasa si poate ca atunci nu il descoperisem pe Sfantul asa cum l-am descoperit in ultimii ani."

Pentru unii enoriasi, rabdarea a disparut de indata cu deschiderea portilor.

Ajunsi in fata raclei sfinte, crediciosii au marturisit ca pentru cateva clipe s-au simtit mai aproape de Dumnezeu.

Tanara: "Un fior si o stare de bine, de eliberare."

Reporter: "A meritat sa asteptati?"

Tanara: "Da, a meritat si as mai sta oricand ar mai fi nevoie."

Miercuri, de Sfantul Dumitru, peste 300.000 de romani isi serbeaza onomastica.

Femeie: "Pe tatal meu il cheama Dumitru si il sarbatorim. Ne mai odihnim cateva ore, dimineata venim la slujba si apoi mai pe dupa-amiaza darbatorim in familie, facem un gratar."

Si la Craiova peste 2000 de credinciosi au participat marti la o procesiune religioasa dedicata Sfantului Dumitru. Moastele, aflate in Catedrala Mitropolitana, au fost purtate pe strazile orasului.

Credinciosii au strabatut tot centrul orasului cu lumanari in mana si s-au rugat.

Credincios: "Ma rog pentru sanatate, pentru ca lumea sa fie mai buna si noi toti mai fericiti"

Credincios: "Am venit aproape in fiecare an la procesiune pentru ca este o mare sarbatoare pentru noi si sa ma rog pentru sanatate si sa ne mearga bine"

Joi, credinciosii ortodocsi vor sarbatori praznicul Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului
 


VIDEO PROTVPLUS.RO