Seringa dependentilor de heroina, principala cale de transmitere a HIV. Prevenirea raspandirii infectiilor este esentiala
HIV, hepatita B sau C pot fi luate foarte usor, atata vreme cat acele folosite de cei care se drogheaza sunt aruncate pretutindeni.
Pentru ca doar unul din 20 de consumatori de heroina renunta definitiv la drog, este esentiala prevenirea raspandirii infectiilor. Ministerul Sanatatii a aprobat finantarea unui proiect prin care consumatorii primesc seringi sterile, in schimbul celor folosite.
Gara de Nord din Bucuresti e locul in care, noaptea, consumatorii de droguri vin sa ia de la o ambulanta parcata in fata seringi sterile pentru viciul de care nu pot scapa: heroina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii si psihologii le impart consumabile platite mai nou printr-un proiect finantat de Ministerul Sanatatii si guvernul norvegian. Primesc la schimb de la sclavii drogului cutii pe care scrie cu rosu "risc biologic". Acolo consumatorii si-au adunat de la ultima intalnire toate acele folosite.
31 de containere au fost colectate prin aceasta metoda in mai putin de doua saptamani. Adica in jur de 10.000 de seringi.
Va intrebati de ce i-ar pasa unui om sanatos de flora microbiana care se dezvolta in acesti saci. Ei bine, prevalenta virusului HIV in populatia generala este de 0,8%. La cei care se drogheaza este 30%.
"Multa lume spune, nu le mai dati seringi, pentru ca educatia este de baza. Este, facem un efort teribil sa ii informam si sa ii educam, dar de la o zi la alta ei uita", a explicat Dr. Maria Georgescu, director executiv ARAS.
Si hepatitele B si C se raspandesc acum cu repeziciune din cauza seringilor infectate. Si cum mai toti dependentii de droguri practica si prostitutia, infectiile pot ajunge foarte usor in randul oamenilor sanatosi.
In prezent, 5,6% dintre romani sunt infectati cu virusul C. 3,6% din populatie a contactat virusul B.
"Daca va uitati in anumite zone in scara blocului o sa constatati ca vedeti tot felul de seringi asa-zis de insulina. Evident ca acolo oamenii isi administreaza drogurile", a dezvaluit Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals.
Din cei 1,3 milioane de euro alocati vor fi platite si teste rapide de HIV si hepatita, pentru orice roman care cere analiza la Institutul Matei Bals.
Sursa: Pro TV
Etichete: hiv, SIDA, hepatita b, hepatita c, seringi,
Dată publicare:
22-05-2014 19:05