Seful tipa la 40% dintre angajatii din Romania. Pe tine te hartuieste?
Stres, frustrare, umilinta, epuizare - asa descriu angajatii locul de munca. Relatiile profesionale dintre ei, colegi si sefii lor sunt inadecvate, atmosfera din companii este una stresanta si se sta cu mult peste program.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, lucrul peste program este activitatea cu efecte negative cel mai frecvent mentionata de angajati. Astfel, aproape 17% se simt coplesiti de volumul de munca si nu-si pot permite sa-si ia nici pauza de masa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproape 11% au declarat ca, in acest context, si-au pierdut concentrarea si puterea de munca. In plus, tensiunea este la ordinea zilei pe piata muncii din Romania, astfel ca 41% dintre intervievati spun ca, spre exemplu, seful sau colegii tipa unii la altii la locul de munca.
La privat, in Bucuresti, este cel mai rau
Angajatii din sectorul privat sunt mai afectati de aceste fenomene decat cei din sectorul public, iar numarul persoanelor stresate la slujba, in Bucuresti, este dublu fata de alte zone ale tarii.
Femeile pleaca de la serviciu cu migrene
Femeile se simt mult mai stresate la locul de munca decat barbatii (62% fata de 53%) si acuza dureri de cap (59% fata de 45%), insomnii (32% fata de 22%) sau oboseala (56% fata de 43%).
Barbatii fumeaza pe fond nervos
Ca sa se elibereze de tensiunile acumulate, barbatii fumeaza mai mult (31% fata de 20%) sau consuma mai multe bauturi alcoolice (17% fata de 5%).
Paradoxul romanesc: e rau la munca, dar toata lumea e multumita
In ciuda acestor aspecte, intre 73 si 93% dintre angajatii romani se simt multumiti de diferite aspecte la locul de munca. Cele mai mici procente de multumire s-au inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Studiul s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2010 si a vizat incidenta mobbingului (hartuire psihologica) la locul de munca.
Esti angajat sau sclav pe plantatie? Cunoaste-ti drepturile!