Esti angajat sau sclav pe plantatie? Cunoaste-ti drepturile!
Ti se promit inca de la angajare conditii de munca occidentale, salariu atractiv, posibilitati reale de promovare si alte asemenea sabloane care te fac sa te gandesti ca merita sa lucrezi in acea companie. Care este realitatea?
Fara sa-ti dai seama si impins de entuziasmul noului angajat, ajungi sa lucrezi ore in sir peste program sau sa accepti termene imposibil de atins. Si asta cu speranta ca vei avea un sef corect si intelegator care sa aprecieze efortul facut pentru bunul mers al firmei.
De multe ori, insa, lucrurile nu stau nici pe departe asa si in loc sa ai parte de ce ti-ai imaginat la angajare la auzul promisiunilor angajatorului, devii tinta unor forme de abuz din partea acestuia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Opt ore pe zi, in conditii legale
Este adevarat, timpul de lucru prevazut de Codul Muncii si in Contractul Individual de Munca arata clar ca vei sta la birou opt ore pe zi. Ca sa nu mai spunem si de faptul ca salaritii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in cazul in care timpul de munca este mai mare de sase ore.
In realitate, ceasul de la birou tine mai mereu cu seful si cine scapa dupa 10 ore de munca – evident fara pauza – se poate considera norocos si devreme-acasa. Iar asta nu e tot! pentru ca intotdeauna un angajat muncitor nu si-ar lasa firma la greu, criza economica este folosita drept scuza pentru abuzurile patronilor.
Asa zilele tale de lucru se transforma in nopti, apoi iti iei de lucru si acasa pentru a termina cat mai repede proiectul. Toate astea fara sa te gandesti la drepturile tale, la sanatatea ta sau la viata e cuplu care se duce incet, dar sigur, pea pa sambetei de cand singura ta “legatura amoroasa” este cu jobul.
Munca, munca dar cum ramane cu plata?
Contractul semnat de tine, la angajare, are trecuta in el o suma de bani pe care trebuie sa o iei la o data fixa, si ea stipulata in act. Orice intarziere poate insemna probleme mari pentru angajator dar in realitate, sunt probleme doar pentru angajat.
Nu mai ai cu ce sa iti platesti ratele, chiria, intretinerea, gradinita copilului, abonamentul la telefon, factura la cablu si uite asa, ceea ce te-a manta zi de zi spre serviciu, ziua de salariu, devine o dezamagire continua si un stress incredibil pe care directorul nu are cum sa-l simta de la inaltimea miilor de euro pe care le incaseaza.
Pentru el inseamna ca afacerile au mers prost luna asta. Pentru tine inseamna covrigi si paine prajita cu ceai, imprumuturi si indatorari, dureri de cap si de stomac.
De ce mai exista codul muncii?
Poate parea ca nu mai are nicio valoare in viata de zi cu zi. Articoulul 39 care prevede dreptul angajatului la salarizare pentru munca depusa ramane, pe timpul crizei pe care o traim, doar o simpla idee pe hartie. Asta pentru ca atunci cand incerci sa spui cuiva ca ai si tu drepturi si vrei sa iti fie respectate, ti se tranteste un sec “nu-ti convine, poti sa pleci!”.
Tu stii cand sa te opresti? Iata cele mai importante drepturi ale angajatului roman:
- Dreptul la plata egala, pentru munca egala.
- Dreptul la repaus zilnic saptamanal.
- Dreptul la concediu de odihna anual, platit.
- Dreptul la egalitate de sanse si de tratament.
- Dreptul la demnitate in munca.
- Dreptul la securitate si sanatate in munca.
- Dreptul salariatului de a beneficia pentru munca suplimentara de ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
- Dreptul de a beneficia de salariu corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
- Dreptul salariatilor care efectueaza cel putin trei ore de noapte de a beneficia fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor de salariu de minim 15%din salariul de baza.
- Dreptul salariatilor cu probleme de sanatate, care desfasoara munca de noapte, de a fi trecuti in munca de zi pentru care sunt apti.
- Dreptul salariatilor la un repaus de cel putin 12 ore consecutive intre doua zile de munca.