Se măresc chiriile din toată țara, înaintea începerii anului universitar. ”Proprietarii speculează”
A început cea mai aglomerată perioadă din an pentru închirierea unei locuințe. Deși abia peste o lună și jumătate vor merge la cursuri, studenții își caută de acum un loc în care să se mute.
Pentru că cererea este cu mult mai mare ca oferta, proprietarii au majorat chiriile cu peste 10%.
Irina este studentă în anul 2 la o facultate din București și caută un apartament în care să se mute împreuna cu iubitul ei.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Irina: ”Destul de greu, am tot căutat și prețurile sunt foarte mari în momentul de față. Adică eu aveam în plan să îmi iau un apartament cu 2 camere pentru că voiam să am un loc pentru mine. E foarte complicat să găsesc, încă mai caut”.
Se întâmplă asta pentru că cererea este mai mare cu 25% față de oferta de pe piață. Numai pe rețelele de socializare apar zilnic zeci de anunțuri date de studenți.
Daniel Crainic, director de marketing portal imobiliare: „În fiecare an, undeva după mijlocul lunii august până la finalul lui septembrie avem de-a face cu o creștere organică, sezonieră a căutărilor de chirii. Iată că intrăm în acest sezon și studenții încearcă să securizeze un loc de cazare pentru anul universitar. Este o piață destul de dură în perioada asta pentru că și proprietarii speculează”.
În Capitală, chiriile cresc în medie cu 40 de euro de la un an la altul. În prezent, o garsonieră se poate închiria cu 350 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere cu cel puțin 550 de euro. La fel de stau lucrurile și în Cluj-Napoca. Ceva mai puțin vor da cei care vânează o locuință în Constanța, Iași și Timișoara.
Cât sunt dispuși studenții să dea pe chirie
Studenții preferă de cele mai multe ori să închirieze o garsonieră sau un apartament cu 2 camere și asta pentru că aceastea sunt mai ieftine. Atunci când optează pentru o locuință cu mai multe camere se gândesc că pot să împartă cheltuieliile și cu altă persoană, dar în același timp au și mai mult spațiu și un confort mult mai mare. O garsonieră este o variantă pentru persoanele care vor să locuiască singure.
Monica Dudău, manager de marketing platformă de imobiliare: „Vedem că își doresc mai mult apartamente mobilate, iar ca an de construcție se uită mai degrabă către clădiri construite după anul 2001 sau măcar după 1991 și foarte puțini către cele construite înainte. Noi vedem o creștere generală a bugetului disponibil pentru chirie în rândul studenților comparativ cu anul anterior, dar dacă ar fi să compar cu chiriile efective din piață, ce buget și-au setat este un pic mai mic”.
Potrivit experților din piață, cei mai mulți dintre studenți sunt dispuși să dea între 200 și 400 de euro pentru închirierea unei locuințe.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, scumpiri, studenti, chirii, myimpact,
Dată publicare:
17-08-2024 17:26