Se intampla in Romania. Rafturile cu carti, aflate pe strazi pentru a fi imprumutate, dupa model occidental, NU mai au carti
Rafturile cu carti, aflate pe strazi pentru a fi imprumutate dupa modelul occidental, NU prea mai au carti. Se intampla la Bistrita, unde la cateva luni de la aparitia bibilotecilor stradale, cartile au inceput sa dispara din rafturi.
Prea putini dintre cititori au inteles ca, pentru a lua acasa un exemplar, este nevoie sa donezi altul. Cei mai darnici dintre ei au lasat totusi... niste ziare. Cele trei biblioteci stradale montate in Bistrita, dupa modelul german, aveau in aprilie sute de carti. Orice trecator era liber sa ia de pe raft ce carte ii suradea, insa trebuia sa lase una in loc! Nu s-a intamplat asta decat in primele zile. Apoi, vazand cu ochii, fondul bibliotecilor s-a imputinat.
Localnic: "Lumea e necivilizata, nu vreau sa vorbesc pe nimeni de rau, dar chiar si carti sa furam?"
De mai bine de o luna, bibiloteca stradala are rafturile goale, ceea ce inseamna ca cei care au imprumutat cartile au "uitat" sa doneze in schimbul lor o alta carte. Fie ca au fost initial achizitionate de primarie, donate de biblioteca centrala sau chiar de catre cititori, volumele au disparut acum aproape total.
Cei putin mai constiinciosi s-au gandit sa lase totusi in locul unei carti luate din raft niste ziare. Silvia este din Timisoara si a venit in vizita la Bistrita. S-a oprit in centru langa Biserica Evanghelica si s-a mirat de biblioteca fara carti. Tanara spera sa gaseasca pe rafturi macar niste pliante turistice.
Proiectul primariei, menit sa incurajeze lectura, conta pe corectitudinea cititorilor, intrucat nu exista paznici pentru a sta langa carti.
Localnic: "Am vazut oameni care .. Unul a luat vreo 6 carti."
Reporter: "Si nu a pus nimic in loc?"
Localnic: "Nu. Citeste mult omul acela."
Ideea de a aduce cartea mai aproape de cititori a costat primaria aproximativ 30.000 lei.