Nu stie cand sa scrie "neam" si "ne-am", iar la mobil are soneria "Wiggle". Invatatorul care se considera pedepsit la scoala
Draxeni este o localitate din Vaslui care se "lauda" cu o scoala veche de peste 120 de ani. Nu un monument, ci o cladire inchegata din argila si lemne putrede, care se poate prabusi oricand.
De altfel, prispa s-a rupt cu tot cu elevi si invatator. Paradoxal, scoala din Draxeni functioneaza multumita unor copilasi sarmani cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, care fac zilnic cativa kilometri, dintr-o localitate invecinata. Merg prin padure, cu cainii satului dupa ei, sa goneasca salbaticiunile care le ies in cale. La destinatie, ii asteapta un dascal cu bunavointa, dar care isi arata limitele.
Copiii vin dintr-un satuc aflat intre Vaslui si Bacau-Rugaria. Si merg sa invete carte la scoala din Draxeni, pe o aratura etichetata drept...drum judetean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Copil: "Eu ma trezesc la ora sase ma imbrac si imi pregatesc ghiozdanul".
Elena Lasconi: "Cand faceti baita?"
Copil: "Sambata."
Elena Lasconi: "Si pe dinti?"
Copil: "Joia".
Doi caini le sunt calauze.
Elena Lasconi: Cu ce animale v-ati intalnit?
Ionut: Porci mistreti, vulpi, sarpe, caprioare, dar caprioarele oricum nu fac nimic.
Elena Lasconi: Si cum va paziti de ele?
Ionut: Tipam, asmutim cainii.
Dupa aproape o ora, gasca vesela, formata din elevi cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, ajunge la destinatie. Inaintea colegilor din Draxeni si chiar a invatatorului.
Scoala din Draxeni aduce, mai degraba, a grajd pentru animale. Este veche de 120 de ani, inchegata din argila si lemne putrezite, cu geamuri sparte. Ca prin minune, cladirea a ramas in picioare...desi a fost incercata, de multe ori, de-a lungul timpului. Si prispa s-a rupt, cu tot cu invatator si copii, insa acestia au scapat teferi. Institutia functioneaza fara autorizatie, in prezent. Culmea, multumita tâncilor din Rugaria. Cei ai localnicilor din Draxeni ar fi prea putini pentru a beneficia de scoala la ei in sat.
Ce primesc la schimb elevii care bat cativa kilometri zilnic pentru a se tine de carte? Ore cu un invatator care se considera "pedepsit" ca a ajuns in acest punct al carierei.
Invatator: "Din cauza gazelor de sist am ajuns aici".
Elena Lasconi: De ce?
Invatator: "Pai am participat la toate evenimentele de acolo si drept urmare...."
Acest invatator ii invata carte pe copii, dar ii si taxeaza gratuit, lipsit de tact, de cate ori are ocazia.
Invatator: "Probabil ca te-ai trezit la ora opt. De asta nu functioneaza creierul.."
"Unghiutele le-ai vopsit, dar mintea nu ti-ai ascutit-o.."
Drept urmare, copiii nu sunt deloc atrasi de modul in care li se preda. Casca, se sterg la ochi, se foiesc pe scaune. Iar dascalul e foarte preocupat de telefonul mobil... Soneria de apel a acestuia: Jason Derulo - "Wiggle" feat. Snoop Dogg.
Scosi la tabla, copiii se pierd cu firea si gresesc, invariabil..
Invatator: "Neam, fara liniuta, da?"
Copil: "El este neam si cu mine".
Invatator: "Ei, nuu, cum se scrie neam?
Alta fetita: "Noi ne-am dus la magazine".
Invatator: "I-auzi".
Elena Lasconi: "Dar dumneavoastra le-ati spus ca legat.."
Invatator: "Aaa, bine."
Asa ca dascalul apeleaza la o solutie simpla: le da pauza copiilor. Insa el uita ca lavaliera e pornita si incearca sa schimbe orarul din mers, pentru a nu mai fi prins cu lectia nefacuta.
Invatator: Hai, luati pauza.
Invatatorul, in soapta: Matematica avem ora urmatoare, da? Ati auzit? Ora urmatoare avem matematica.
Afara, ne asteapta alte detalii ale nepasarii in care balteste scoala din localitate. Langa cladire se afla o fundatie abandonata. Pe acel loc trebuia ridicata, in 2008, noua scoala din Draxeni. Lipsa fondurilor a dus la sistarea lucrarilor. Nimeni nu s-a deranjat sa indeparteze armatura, asa ca, si in prezent copiii se joaca acolo, riscandu-si vietile. Complicate sunt lucrurile si cand vine vorba de mersul la toaleta.
Director scoala Corodesti: "Fara un invatamnt de calitate suntem condamnati la pieire, dar probabil ca nu se vrea, pentru ca oamenii nestiutori de carte sunt usor manipulabili."
Aproape trei sferturi din populatia saraca a Romaniei locuieste la sat. Copii acestor oameni fac, in medie, mai bine de o ora pana la scoala. Le ia de doua sau chiar de trei ori mai mult decat elevilor de la oras. Asta, daca au norocul sa stea intr-o zona in care exista mijloace de transport. "Norocul"...cu ghilimele de rigoare.
Saracii de la sate cheltuie aproape dublu fata de orasenii cu venituri decente pentru a-i trimite pe cei mici sa invete.