O versiune a sculpturii "Sarutul" de Brancusi a fost vanduta la o licitatie in New York cu peste 8,5 milioane de dolari

×
Codul embed a fost copiat

O versiune a sculpturii "Sarutul" (Le Baiser), de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 8.565.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's marti, la New York, informeaza christies.com.

Lucrarea, avand dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizata in ghips, este una dintre cele sase variante ale sculpturii, infatisand doi indragostiti imbratisati si uniti prin sarut, realizate de artistul roman de-a lungul carierei sale. Pretul de pornire al sculpturii era de 5 milioane de dolari, organizatorii estimand sa obtina pe aceasta sculptura intre 5 si 8 milioane de dolari.

"Tema sarutului este atat de importanta pentru Brancusi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A tinut atat de mult la aceasta tema incat a devenit emblematica pentru personalitatea sa, avand simbolul inscriptionat pe cartile sale de vizita si pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director international al casei Christie's, inainte de licitatia de marti.

Aceasta este a doua lucrare a artistului roman scoasa la vanzare de casa de licitatii Christie's la New York in ultimii doi ani. "Muza", o alta lucrare de referinta din creatia lui Brancusi, a fost vanduta pentru 12,4 milioane de dolari in 2012, fiind achizitionata de un colectionar privat.

Conceptul sarutului ca simbol al uniunii perfecte dintre barbat si femeie a fost tema prin care Brancusi si-a marcat intrarea in galeria marilor creatori de arta moderna, dupa ucenicia in atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, incepand cu prima versiune realizata intre 1905 si 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat si abstractizat in forme simple si pure: de la forma alungita cu linii curbate pentru conturul trupurilor pana la forma aproape cubica, in care trasaturile celor doi indragostiti sunt extrem de stilizate, intr-o uniune perfecta si o forma aproape simetrica.

Citește și
poarta sarutului
Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am dorit sa realizez un obiect care sa reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de indragostiti care s-au iubit pe acest pamant vreodata", declara Brancusi.

Actuala versiune a "Sarutului" scoasa la licitatie marti de casa Christie's este una de maturitate, realizata de artist in anul 1946, fiind o reproducere fidela a versiunii in calcar, din 1925, care a facut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului roman din prima sa expozitie individuala la New York, in 1933, si care in prezent se afla la Muzeul de Arta Moderna din Paris. Aceasta este, totodata, penultima versiune realizata de artist, fiind considerata cea mai "calibrata" intre abstractia formei si sensibilitatea artistica, potrivit informatiilor oferite de casa Christie's.

Lucrarea provenea dintr-o colectie elvetiana privata, in care a fost inclusa dupa ce a fost achizitionata de la Galerie de France, de la Paris, in 1987. Anterior, a apartinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, caruia i-a fost daruita de artist in 1954, potrivit datelor puse la dispozitie de Christie's.

Marti seara, casa Christie's a obtinut cele mai bune incasari ale sale, din 2010, la o licitatie de arta impresionista si moderna - 285.879.000 de dolari (inclusiv comisionul cumparatorului).

Alaturi de "Le Baiser", in licitatia de arta impresionista si moderna au fost scoase la vanzare alte 53 de opere, incluzand lucrari de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí si Vasili Kandinsky, precum si o colectie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman. Rata de adjudecare a licitatiei a fost de 89%, iar printre cele mai scumpe lucrari s-au numarat "Nymphéas", de Monet (27 de milioane de dolari), "Portrait de femme (Dora Maar)", de Picasso (22,565 milioane de dolari), "Jeune homme roux assis", de Modigliani (17,63 milioane de dolari), "Strandszene", de Kandinsky (17,2 milioane de dolari), "Deux femmes et enfant", de Picasso (13 milioane de dolari).

Alte doua licitatii organizate de Christie's in cursul acestei saptamani sunt rezervate artei moderne si contemporane, iar specialistii se asteapta la noi recorduri de pret, dupa tendintele manifestate in cursul anului trecut, valoarea vanzarilor estimate in aceasta categorie situandu-se in jurul a 500 de milioane de dolari.

Cealalta casa de licitatii majora, Sotheby's, organizeaza la randul sau licitatii de arta impresionista si contemporana la New York saptamana viitoare. Reprezentantii Sotheby's se asteapta sa obtina incasari de peste 600 de milioane de dolari, anticipandu-se un nou sezon deosebit de bogat in lumea vanzarilor de arta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Operele lui Brancusi,
Operele lui Brancusi, "spalate ca niste covoare". Scandalul "Poarta Sarutului" s-a lasat cu o demisie si noi reguli

Politia a deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din Tg Jiu spalate cu jet de apa sub presiune.

Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata
Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata

Guvernul va angaja o comisie internationala de experti independenti ca sa afle daca Poarta Sarutului a lui Brancusi a fost restaurata corect sau avariata, a anuntat premierul care a mers la Targu Jiu.

Mostenirea lui Brancusi, III.
Mostenirea lui Brancusi, III. "V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti"

Guvernul a platit avocati pentru un proces la Paris in timp ce nici macar nu e clar daca Brancusi mai era sau nu cetatean roman atunci cand a murit. Iar atelierul sau, refuzat de comunisti, ramane in continuare proprietatea statului francez.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.