Scrumbia afumată de Dunăre este protejată la nivel european, după 2 ani de adunat dovezi

03-12-2018 18:25


Delicioasa scrumbie afumată de Dunăre este protejată la nivel european. Recunoaşterea vine după doi ani în care s-au stras tot soiul de dovezi şi documente din arhivă.

Peştele în cauză se pescuieşte doar când este gras şi numai când migrează din Marea Neagră în Dunăre.

Producătorii din Tulcea uniţi într-o asociaţie au luptat pentru aceasta recunoaştere.

Potrivit acestora, scrumbia afumată de Dunăre este specifică zonei şi se prepară după o reţetă anume.

Pentru afumare, se foloseşte numai rumeguş natural. În plus, peştele nu poate fi crescut în acvacultură.

''Trăiește în Marea Neagră. Urcă pe Dunăre pentru reproducere, este pescuită în etapa de dezvoltare în care are foarte multă grăsime. Capturarea şi prepararea au loc numai în anumite perioade, când scrumbia este grasă, atletică, zburdă şi urcă pe Dunăre'', explică un pescar.

Spre deosebire de acum o sută de ani, scrumbia nu se mai găseşte în cantităţi mari. Anual, se capturează între 10 şi 20 de tone.

''Scrumbia de Dunăre în sine este o legendă pentru zona locală. Delta Dunării, braţele Dunării, asta este zona de pescuit, Sfântu Gheorghe, până la ieşirea din aria Tulcei”, spune un pescar.

''E un peşte foarte căutat şi foarte apreciat de către clienţii noştri. E peştele cu cel mai mare conţinut de grăsimi sănătoase, raportat la greutatea lui. E puţin mai scump decât macroul, să zicem. La noi este la 8 lei suta de grame, iar o bucată are cam 200”, a precizat un Ionuț Turlea, vânzător.

Scrumbia de Dunăre afumată devine astfel cel de-al cincilea produs înregistrat în sistemul de calitate european, după magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Țara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti.

Printre beneficiile recunoaşterii europene se numără fonduri pentru promovare scrumbiei peste graniţă, ceea ce va aduce şi un preţ mai bun pentru producători

În România, pe lista de aşteptare se mai află cârnaţii de Pleșcoi, caşcavalul de Săveni, telemeaua de Sibiu şi salata de icre de ştiucă de Tulcea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO