Atentie cand cumparati peste proaspat, necuratat! Ce este "anisakis", parazitul care poate fi gasit in peste
Pestii pot avea viermi asemeni cireselor, asadar exista riscul sa-i gatiti asa, fara sa va dati seama. Fie ca vorbim despre biban, scrumbie sau pesti oceanici, toti au in burta un parazit pe nume ANISAKIS.
Este doar dizgratios, spun autoritatile, care ne asigura ca nimeni nu s-a imbolnavit din aceasta cauza.
Chiar si asa, unele tari au interzis de la vanzare pestele necuratat. Nu e cazul nostru. Ca sa lamurim povestea parazitilor din burta pestelui ne-am dus in mijlocul deltei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Urmariti un reportaj din cadrul Campaniei "Inspectorul PRO".
1% din pestele pus in vanzare in Romania are viermi, sustin autoritatile, in timp ce unii furnizori vobesc despre un procent de 5 ori mai mare. Indiferent de cantitate, e neplacut sa va treziti cu paraziti in farfurie, cu atat mai mult cu cat putem scapa usor de ei.
Radu Manolache, manager cherhana: "Acesti viermi nu sunt viermi cauzati de muste, cum crede lumea, ca a facut viermi ca s-a stricat pestele... NU! Ei trebuie cunoscuti si scosi din consum..."
Radu Manolache detine in Jurilovca una dintre cele mai vechi cherhanale din Romania. Alimenteaza cu peste lanturi intregi de magazine si restaurante, din Bucuresti si Constanta. Si povesteste cu sinceritate ceea ce altii au ascuns pana acum …
"Aproape toti pestii pot fi parazitati... si hamsia poate fi parazitata cu anisakis..."
Este foarte greu de spus cati pesti au viermi. Cert e ca cele mai predispuse specii sunt rapitorii. Am facut si noi un experiment, pe trei pesti, proaspat pescuiti: un biban, un salau si o scrumbie. Doi dintre ei aveau paraziti.
Radu Manolache ar putea sa ii vanda si asa, pentru ca legislatia ii permite sa comercializeze pestele intreg. Dar nu o face …
"De ce sa risc eu sa ajung in situatia de a primi niste reclamatii pentru un fenomen pe care chiar il cunosc si pot sa-l controlez...? Noi nu vindem niciodata peste intreg. Il filetam... Extragem toti acesti vermi, pentru a nu ajunge pe masa cumparatorului infestat..."
Asadar, prin curatare pot fi eliminati toti viermii. Dar cati furnizori romani fac asa ?
Nemtii, de pilda, nu risca! Au introdus in lege un capitol care stipuleaza clar ca pestele proaspat nu se poate vinde decat eviscerat! La noi, legislatia nu e restrictiva.
Gabriel Ecobici, consilier ANSVSA: "… niciun consumator din Romania nu s-a imbolnavit mancand acest peste neeviscerat de anisakis, am primit informatiile de la Ministerul Sanatatii."
Reporter: Deci, daca nu s-a imbolnavit nimeni putem sa aducem peste cu viermi...
Gabriel Ecobici: "Nu, nu, nu m-ati inteles. Peste cu viermi nu este admis pentru comercializare sub nicio forma..."
Si totusi, autoritatile sanitar-veterinare confirma ca, anul trecut, Romania a importat 20.000 de tone de peste, din care 62 de tone au fost gasite cu probleme si retrase de pe piata …
Cantitatea este mica - spun si autoritatile si patronatele - asa ca nu avem de ce sa ne temem si nici motive sa modificam legislatia. Nu am face altceva decat sa scumpim pestele, pentru ca cel eviscerat costa mai mult decat cel necuratat.
Anisakis e un parazit care traieste in instestinele pestilor. Si poate disparea prin curatare sau congelare. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie aplicata imediat dupa captura, pentru ca altfel viermele migreaza in muschi.
Gabriel Ecobici, consilier ANSVSA: "Acest vierme la nivel intestinal este un vierme mort, nu reprezinta niciun pericol pentru siguranta alimentelor. E mai mult o problema da calitate, un aspect disgratios..."
Chiar daca autoritatile ne garanteaza ca nu exista risc de imbolnavire, disconfortul e maxim atunci cand viermii misuna in peste.
Imaginile apartin unui tanar din Bucuresti care s-a trezit acasa cu pesti infestati. Scrumbiile pe care urma sa le gateasca au fost cumparate dintr-un hypermarket din capitala. Furnizorul este in acest caz un producator roman.
Adrian Balog, client: "Am vazut ca iese ceva din gura pestelui. I-am taiat capul si am observat cu stupoare ca exista o groaza de viermi in interiorul pestelui."
Cumparatorul a semnalat cazul la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, dar si la PRO TV.
Hypermarketul a declansat o ancheta: "La receptia marfii, echipa a efectuat propriile verificari, prin sondaj, ale produsului respectiv, constatand conformitatea acestuia si decizand introducerea la comercializare."
Echipa de la Protectia Consumatorului venita in control - ce-i drept la multe zile dupa reclamatie - NU a gasit nicio neregula.
Pana acum, am vorbit despre pestii crescuti in apele noastre. Dar oare cei importati sunt fara viermi ?
Ca sa verificam acest lucru, o echipa de la Inspectorul PRO a dus la analiza COD congelat, pescuit in Marea Nordului. Anca Gavril, sefa laboratorului LAREX, si-a amintit, cu aceasta ocazie, ca si ei i s-a intamplat sa cumpere peste oceanic cu viermi.
Tara noastra nu este pregatita sa schimbe legislatia. Romania ramane asadar o piata de mana a 10-a, dupa cum o definea si Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii. O tara care nu-si permite sa plateasca suplimentar pentru pestele eviscerat.
O tara care prefera sa inchida ochii asupra legislatiei si accepta pestele ieftin si uneori… cu viermi.