Cum a ajuns gradinita sa fie mai scumpa decat facultatea. Pe ce platesc parintii cei mai multi bani in plus

Ultima actualizare: 22-03-2015 07:09

Gradinitele si scolile private din Romania sunt uneori mai scumpe decat facultatile. Daca-si inscriu copiii la cursuri optionale de limbi straine, balet, sau inot, parintii platesc lunar sute de lei separat de taxa propriu-zisa.

Unii sustin ca sunt bani aruncati in vant, pentru ca cei mici nu ar invata prea multe la aceste cursuri. "Daca nu sunt multumiti de profesori, pot cere schimbarea lor", le transmite parintilor inspectoratul scolar.

Baietelul de 5 ani al unei femei a mers la cursuri de engleza si dans, organizate la gradinita. Insa dupa 12 luni, mama lui spune ca banii au fost cheltuiti in zadar, pentru ca nu a invatat nimic.

''Nu stia niciun cuvant in engleza si la dans, in afara de o fataiala, nu facea nimic. L-am mutat aici si se vad diferentele'', a spus femeia.

Internetul e plin de plangerile parintilor, care nu sunt multumiti de cursurile optionale de la gradinitele la care si-au inscris copiii.

''Poate copilul meu nu are talent la limbi straine (desi m-as indoi, pentru ca noi amandoi vorbim fluent cate doua), dar am impresia ca sunt bani aruncati pe geam si nu invata nimic", spune un parinte.

"'De obicei fac 30 minute cu o grupa de 20 si ceva de copii. Pana ii aduna, pana se potolesc, nu ramane nici macar un minut alocat unui copil", spune un altul.

''Mai mult a prins de la desenele in engleza sau din ce mai spunem noi prin casa in engleza", se plange un al treilea parinte.

Potrivit legii, fiecare gradinita isi alege cursurile optionale pentru copii, cursuri care trebuie sa fie avizate de inspectoratul scolar.

"Parintii si copiii nu pot fi obligati sa mearga la optionale, dar parintii trebuie sa sesizeze conducerea daca sunt nemultumiti si profesorul va fi schimbat", a spus Marian Banu.

Supararea e si mai mare, pentru ca aceste cursuri sunt platite suplimentar. Pe langa taxa de scolarizare, parintii platesc in fiecare luna si optionalele. In functie de numarul ales, suma poate fi si de cateva sute de lei pe luna. Asa se face ca un an de studiu intr-o gradinita poate fi mai scump decat un an universitar.

Un curs de limba engleza sau germana costa intre 50 si 100 de lei pe luna in gradinitele de stat, in timp ce la privat poate ajunge si la 300 de lei lunar. Aceleasi preturi sunt si pentru inot, balet sau pian.

La o gradinita privata, la care parintii platesc o taxa de scolarizare de 1200 de lei pe an, de exemplu, daca mai vor si 3 cursuri optionale pentru copii, vor mai da in plus aproape 600 de lei, jumatate din taxa de scolarizare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!