Scolile postliceale, sansa celor care nu au luat bacul. Ce atu au fata de cei care merg la facultate
Absolventii care nu au luat bacul se pot inscrie la scolile postliceale, unde pot invata o meserie si dupa trei ani, au o diploma.
Unele scoli au fost salvate de la faliment, daca stam sa ne gandim ca in urma cu 3 ani, cand toti copiii pareau silitori, nimeni nu le trecea pragul.
In unele postliceale, numarul de elevi inscrisi a crescut intr-un an cat in trecut ar fi crescut in 10. De la 0 inscrisi in 2008, la o astfel de scoala din Capitala sunt acum 80. Si inscrierile continua pentru specializarile agent vamal, ajutor contabil sau asistent medical.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iulian, unul dintre cursanti, a picat bacalaureatul de doua ori.
Badea Iulian, cursant: "Am considerat ca e necesar sa urmez acesta scoala. Imi doresc sa ajung muncitor si sper sa fiu cel mai bun. Am dat examenul, azi e ultima proba, am reusit si acum sunt cel mai fericit".
Are toate motivele, vin sa puncteze si directorii institutiei. In 2 sau 3 ani, tinerii dobandesc o calificare profesionala, fac stagii de practica si au sanse reale de angajare.
Mariana Manole, director scoala postliceala: ''Experienta ne arata ca absolventii scolilor profesionale au o insertie mai usoara pe piata muncii, fata de cei care urmeaza o facultate. Stiu meserie, fapt ce nu se intampla de multe ori pe bancile facultatii".
Asta daca exista insa si cerere.
Scenariul este identic si intr-o scoala postliceala din Brasov unde meseria de tehnician mecanic este considerata una de viitor.
Madalina Florea, secretara sefa Colegiul Tehnic Transilvania: "In momentul de fata avem 45 de inscrisi. Interesul este foarte mare, mai ales ca anul trecut am avut 30 de copii care nu au putut fi inscrisi."
De la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca aflam ca pentru meseria de infirmier, de exemplu, sunt disponibile 14 posturi, pentru contabili - 6 si 3 pentru asistenti de farmacie. In total, vorbim despre 2.800 de locuri de munca vacante, pentru care se solicita studii medii sau postliceale, pe care se vor bate 22.000 de persoane.
77.000 de tineri nu se pot mandri in acest moment cu o diploma de bac. In tot acest timp, am avea nevoie de specialisti in industrie, turism sau comert, dar si de bucatari, frizeri sau ospatari.