Harta exporturilor romanesti de la BAC 2013. Unde vor studia 4.000 de elevi cu note mari la examen
Cei mai isteti dintre absolventii romani de liceu sunt deja cu un picior peste granita. Copiii buni, care au luat bacalaureatul fluierand, vor studia la universitati mari din strainatate.
Iar programele guvernamentale din Occident ii sprijina in demersul lor. In Marea Britanie si Olanda, studentii primesc imprumuturi de la stat pe care nu sunt obligati sa le ramburseze, daca au venituri foarte mici.
La sfarsitul lunii iunie, Romario a fost ales regele balului de la Liceul Jean Monnet, iar cateva saptamani mai tarziu traia emotiile celui mai important examen din viata lui - Bacalaureatul.
Romario Guran: ''Nu-mi fac griji, sunt sigur ca va fi foarte bine...''.
Si a avut dreptate. L-am gasit facandu-si bagajele pentru Danemarca. Isi doreste ca peste cativa ani sa faca politica in Parlamentul European, iar pentru visul sau va studia
administrarea afacerilor la Copenhagen Business School.
Romario Guran: ''Este un pas urias care ma va ajuta sa ma maturizez''.
In tari ca Damenarca si Suedia invatamantul este gratuit, iar studentii platesc impozite mai mici daca lucreaza.
Pe Ioana am cunoscut-o in aprilie, la simularile pentru Bacalaureat. Ne povestea atunci ca trebuie sa aleaga intre Imperial College of London, din Marea Britanie si Towers University din Statele Unite, pentru ca a fost acceptata de ambele scoli. Dupa ce a trecut de examenul maturitatii, a preferat Marea Britanie. La 19 ani este convinsa ca aceasta este sansa ei.
Tanara a aflat ca in Marea Britanie statul ii poate oferi un imprumut pe 30 de ani. Il va restitui dupa terminarea studiilor, daca veniturile ii vor permite acest lucru.
Potrivit estimarilor, cel putin 4.000 de tineri pleaca anual din tara pentru a studia in strainatate.
Cei mai multi romani invata in universitatile din Europa, in tari precum Marea Britanie, Italia si Franta. Urmeaza Statele Unite, Canada, dar si Japonia. In momentul de fata ne reprezinta peste hotare aproximativ 30.000 de tineri.
Citeste si:
Orasul unde casele se cumpara cu 100 de dolari. GALERIE FOTO
Inventia unei adolescente ar putea face ca telefoanele sa se incarce in numai 20 de secunde