"Scoala din Gradina", proiectul prin care elevii invata sa cultive pamantul. Povestea unei initiative premiate la Oxford
Un exemplu de educatie altfel: profesorii ii invata pe copii sa se apropie de natura, iar elevii afla ce inseamna sa cultivi pamantul. Ei nu se opresc aici si pun in practica tot.
Proiectul se numeste "Scoala din Gradina" si a debutat anul trecut la Iasi, iar acum a ajuns si in alte patru orase: Bucuresti, Timisoara, Cluj si Sibiu.
Profesoara: "Voi o sa luati cate o samanta si o sa puneti in stratul asta. Ia te rog o samnata de spanac…aici. Adelina tine semintele de spanac. Veniti luati spanac si completati randul."
Astfel de lucruri invata elevii de la liceul "Miron Costin" din Iasi. Si nu se opresc doar la teorie. Entuziasmati, trec la treaba pentru ca gradina din curtea scolii sa fie una de invidiat.
Copil: "Am plantat legume sanatoase, ceapa usturoi, de toate."
Alexandru Obreja, copil: "Am invatat sa gradinaresc, sa plantez ceapa, mazare… si in mai o sa facem un picnic."
Proiectul "Scoala din gradina" a fost demarat anul trecut la initiativa unei profesoare de franceza. Dascalul povesteste ca, in strainatate, astfel de actiuni sunt des intalnite."
Anca Bucuci, coordonator proiect: “Beneficiile sunt multe, ati vazut ca le place sa iasa in natura, vrem sa-I apropiem de natura, sa le oferim o alternative la calculator. Gradina se va dezvolta, vom avea si o sera."
O gradina asemanatoare intalnim si la Cluj.
"Acum am pus niste salata si acum astupam si acum o sa udam si o sa creasca niste salate mari."
La aceasta scoala privata, ideea a luat nastere in urma cu trei ani, iar cei mici au fost incantati.
Alexia: "Mi se pare o activitate minunata, cu totii suntem impreuna si facem tot ce e frumos. Am invatat despre plante ca le trebuie apa, caldura, lumina."
Profesor Liliana Clitan: "In momentul in care un copil este implicat intr-o activitate practica, se implica cu toate resursele pe care le are, se bucura, invata usor si transmite la randul lui ce a invatat."
Irina Ursu: "Astfel de gradini exista in scolile din toata Europa. In acest fel cunostintele de matematica sau stiinta mediului sunt puse in practica si asimilate mai usor de catre copii. In cateva lui de aici ei vor recolta ceapa salata rucola sau capsuni."
Cu acest proiect, scoala a primit un premiu la competitia internationala de sustenabilitate, organizata la Oxford.