"Scoala Altfel", in penitenciar. Mai multi elevi din Ploiesti au ascultat marturisirile unor detinuti. Ce reactii au avut
Lectie dura oferita unor elevi din Ploiesti prin programul "Scoala Altfel". Adolescentii au ajuns intr-un penitenciar, unde au ascultat marturisirile unor detinuti pentru care viata presupune o perioada mai lunga sau mai scurta de detentie.
Oameni care au ajuns dupa gratii pentru ca fie au condus fara permis, fie au dat mita, au facut trafic de droguri sau chiar au omorat un om, s-au confesat unor pusti pentru care traiul in inchisoare e mai mult o scena de film, decat o ipoteza reala. Impresionati de dramele si greselile detinutilor, liceenii spun ca au capatat o experienta cu efect pe termen lung.
A fost o zi plina de invataminte pentru elevii de clasa a Xa ai Colegiului Ion Luca Caragiale din Ploiesti. Au aflat ca teribilismul de a te urca baut la volan, fara permis, te poate duce dupa gratii. La fel si daca incerci substante interzise sau daca dai mita unui profesor.
Alexandru Dragulin, detinut: "Totul a inceput in al treilea an de facultate nu reuseam sa promovez un examen acolo se practica de ani de zile bani la profesori sa promovezi examenele si ca sa nu repet anul."
Detinut: "Cand s-a inchis usa din curtea penitenciarului atunci mi-am dat seama ca am de executat minim 5 ani pana cand o sa am dreptul la eliberare conditonata. Ce sa va spun o trecere nu am cuvinte sa va explic, extraordinar de grea."
Detinutii au povestit cum e sa traiesti 23 de ore pe zi intr-o celula, cu o singura ora de plimbare in aer liber. Iar copiii au facut un dureros joc de imaginatie si au invatat sa se lipseasca de televizor, internet, tableta si telefon.
Ioana Breslasu, eleva: "M-am simtit intr-un fel inchisa pentru ca stau intr-un loc in care oamenii au fost intr -adevar inchisi pentru fapte grave si am simtit ca eu nu trebuie sa ajung aici."
Teodra Mosor, eleva: "Am simtit ca libertatea am lasat-o la usa si e un sentiment ciudat pentru ca libertatea e tot ceea ce am dobandit. Am invatat ca un accident se poate transforma in crima si ar trebui sa gandim de doua ori sa actionam."
Elena Larsen, profesor: "Vrem sa ii facem puternici asta vrem de la ei nu sa ii invatam sa vina aici ci sa ii invatam sa nu vina aici."
Magdalena Toma, director adjunct Penitenciarul Ploiesti: "Aceste dezbateri au un impact deosebit nu numai asupra elevilor si nu in ultimul rand si asupra detinutilor. Pentru ca si ei se simt valorizati."
Alexandru Ionut Constantin, condamnat pentru omor: "Vreau sa spun despre libertate, ar trebui sa o pretuiasca cu maxima, maxima, maxima atentie si sa fie cat mai precauti si sa fie cat mai atenti la lucruri rele."
Chiar daca lectia este dura, la program vor participa zeci de elevi din Ploiesti.