Schema de "urmarire" a bolnavilor psihic din Romania. Sunt 40.000 de pacienti si doar 20 de centre


Ultimul update: Miercuri 17 Iulie 2013 06:51
Data publicarii: Duminica 14 Iulie 2013 20:59
Categorie: Stiri Sociale

Daca bolnavii psihic isi iau tratamentul totul este in regula. Intr-o lume ideala nimeni nu ar baga in seama acel "daca" de la inceputul propozitiei.

Realitatea ne-a dat insa si ne da lectii dure. Si atunci, ce facem cu toti acei pacienti liberi pe strazi care pot oricand sa reprezinte un pericol. Chiar la inceputul saptamanii un astfel de individ a vrut sa arunce in aer 45 de persoane. Altii provoaca incendii sau isi bat rudele. Stim de ei, dar nu avem ce sa le facem raspund sec autoritatile in loc sa schimbe legile.

Sotii Busa sunt disperati. Fiul lor schizofrenic ii terorizeaza de ani de zile. In urma cu o luna le-a dat foc la casa. Astazi, oamenii zugraveau. Desi incearca sa duca o viata normala, nu au nicio sansa. Baiatul lor nu se afla sub supraveghere.

"A fugit din spital si a venit sa-mi dea mie cu ciocanul in cap sa-i dau bani. Nu ne descurcam, nu ne mai intelegem, acasa nu putem sa-l tinem, de multe ori a dat foc", spune mama barbatului.

Disperati sunt si parintii unui tanar de 28 de ani, tot schizofrenic, disparut de acasa de doua saptamani. Cu lacrimi in ochi, tatal ii roaga pe toti cei care l-au vazut pe Alexandru sa anunte autoritatile. Este constient de faptul ca, fara tratament, tanarul reprezinta un pericol atat pentru el cat si pentru cei din jur.

Conform procedurii, pacientii in criza sunt dusi la cel mai apropiat spital de boli psihice. In principiu sunt tratati cateva saptamani, iar dupa ce se linistesc se reintorc in societate.

"Sigur ca pentru a se mentine starea de ameliorare si remisiune a bolii, este necesar sa urmeze tratament si dupa externare, pacientul trebuie sa tina un contact permanent cu un medic din ambulator", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Pe de alta parte, dintr-un necesar de 140 centre la nivel national, functioneaza doar 20, si acestea cu putin personal. Ca sa nu mai spunem ca nimeni nu-i poate obliga in vreun fel pe pacienti sa treaca pe acolo si sa urmeze tratamentul.

"Daca aceasta schema de urmarire nu se respecta, solutiile raman la voia intamplarii, pentru ca nu are cine sa-i preia", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Conform legii, pot fi inchisi pentru o perioada mai lunga de timp doar cei care comit fapte de natura penala si pentru care exista un ordin judecatoresc. Sotii Busa, asteapta de mai bine de 8 luni aceasta hartie. In tot acest timp, baiatul a fost neoprit.

Unii specialisti considera insa ca stigmatizarea si inchiderea definitiva in ospicii a tuturor bolnavilor nu numai ca ar genera costuri uriase, dar ar si contravine drepturilor omului.

"Familiile daca pot sa reziste la comportamentul lor si sa incerce sa fie calmi si sa-i inteleaga. Vorbind frumos cu el si ridicandu-i stima de sine", spune un asistent social.

In Romania sunt la ora actuala aproximativ 40 de mii de persoane cunoscute cu afectiuni psihice.

VIDEO PROTVPLUS.RO