Schema de "urmarire" a bolnavilor psihic din Romania. Sunt 40.000 de pacienti si doar 20 de centre

×
Codul embed a fost copiat

Daca bolnavii psihic isi iau tratamentul totul este in regula. Intr-o lume ideala nimeni nu ar baga in seama acel "daca" de la inceputul propozitiei.

Realitatea ne-a dat insa si ne da lectii dure. Si atunci, ce facem cu toti acei pacienti liberi pe strazi care pot oricand sa reprezinte un pericol. Chiar la inceputul saptamanii un astfel de individ a vrut sa arunce in aer 45 de persoane. Altii provoaca incendii sau isi bat rudele. Stim de ei, dar nu avem ce sa le facem raspund sec autoritatile in loc sa schimbe legile.

Sotii Busa sunt disperati. Fiul lor schizofrenic ii terorizeaza de ani de zile. In urma cu o luna le-a dat foc la casa. Astazi, oamenii zugraveau. Desi incearca sa duca o viata normala, nu au nicio sansa. Baiatul lor nu se afla sub supraveghere.

"A fugit din spital si a venit sa-mi dea mie cu ciocanul in cap sa-i dau bani. Nu ne descurcam, nu ne mai intelegem, acasa nu putem sa-l tinem, de multe ori a dat foc", spune mama barbatului.

Disperati sunt si parintii unui tanar de 28 de ani, tot schizofrenic, disparut de acasa de doua saptamani. Cu lacrimi in ochi, tatal ii roaga pe toti cei care l-au vazut pe Alexandru sa anunte autoritatile. Este constient de faptul ca, fara tratament, tanarul reprezinta un pericol atat pentru el cat si pentru cei din jur.

Citește și
bolnavi
Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Conform procedurii, pacientii in criza sunt dusi la cel mai apropiat spital de boli psihice. In principiu sunt tratati cateva saptamani, iar dupa ce se linistesc se reintorc in societate.

"Sigur ca pentru a se mentine starea de ameliorare si remisiune a bolii, este necesar sa urmeze tratament si dupa externare, pacientul trebuie sa tina un contact permanent cu un medic din ambulator", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Pe de alta parte, dintr-un necesar de 140 centre la nivel national, functioneaza doar 20, si acestea cu putin personal. Ca sa nu mai spunem ca nimeni nu-i poate obliga in vreun fel pe pacienti sa treaca pe acolo si sa urmeze tratamentul.

"Daca aceasta schema de urmarire nu se respecta, solutiile raman la voia intamplarii, pentru ca nu are cine sa-i preia", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Conform legii, pot fi inchisi pentru o perioada mai lunga de timp doar cei care comit fapte de natura penala si pentru care exista un ordin judecatoresc. Sotii Busa, asteapta de mai bine de 8 luni aceasta hartie. In tot acest timp, baiatul a fost neoprit.

Unii specialisti considera insa ca stigmatizarea si inchiderea definitiva in ospicii a tuturor bolnavilor nu numai ca ar genera costuri uriase, dar ar si contravine drepturilor omului.

"Familiile daca pot sa reziste la comportamentul lor si sa incerce sa fie calmi si sa-i inteleaga. Vorbind frumos cu el si ridicandu-i stima de sine", spune un asistent social.

In Romania sunt la ora actuala aproximativ 40 de mii de persoane cunoscute cu afectiuni psihice.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Am detonat bomba din greseala." Marturia tanarului din Iasi in fata psihiatrilor dupa internare

"Am detonat bomba din greseala!" Iata ce le-a spus astazi psihiatrilor tanarul din Iasi care a fost la un pas sa omoare zeci de oameni nevinovati, intr-un amfiteatru al Universitatii, din oras.

Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca
Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca

Mama suspectului de la Iasi face declaratii uluitoare. "Nu si-a luat niciodata medicamentele, iar eu nu am putut, sa il oblig!"

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie
Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie "Socola"

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi a fost adus din arestul Politiei iesene, la Spitalul de Psihiatrie "Socola", din municipiu, urmand a fi supus unei expertize psihiatrice.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.