Grădiniță construită sub un versant care se poate surpa oricând. „Eu nu las copilul acolo”

26-01-2021 07:35


O grădiniță nouă, construită cu bani europeni într-un sat din Bistrița - Năsăud, riscă să fie îngropată sub un mal de pământ înainte să fie gata.

Terenul ales de primărie se află sub un versant care a luat-o la vale de două ori până acum. În timp ce primarul dă asigurări că, după consolidare, nu va mai fi niciun pericol, sătenii se tem să-și trimită copiii la noua grădiniță.

Construcția noii grădinițe din satul Valea Vinului a început in octombrie 2019. Clădirea cu trei sali de clasă, care ar trebui să fie gata în toamna acestui an va costa în total doua milioane de lei, iar 90% din bani sunt de la Uniunea Europeană.

Primăria trebuia doar să găsească amplasamentul potrivit. Instituţia a ales un teren aflat sub un versant abrupt, unde înainte se afla o altă construcţie, mai mică. Numai că terenul a început să o ia la vale.

Primarul comunei Rodna, de care aparţine satul Valea Vinului, a oprit construcţia la începutul acestui an, după a doua alunecare de teren. Edilul dă asigurări însă că, după consolidare, nu va mai fi niciun pericol.

Valentin Grapini, primar comuna Rodna: "Din punctul nostru de vedere şi a experţilor cu care am încheiat contract, prin construirea zidurilor de sprijin pe care, în urma expertizei a reuşit, terenul are să fie foarte sigur."

Părinții se tem să-și trimită copii la noua grădiniță.

Localnic: "E dezastru grădiniţa, nici curte nu au copiii. Era vorba că renovează şcoala asta, curte mare este, au unde să se joace copiii. Acolo e alunecare de teren, vine terenul la vale, cum să laşi copiii să meargă acolo?"

 

Părinte: Dezastru total. îşi bat joc de bani. Puteau să facă o clădire frumoasă cu atâţia bani dar şi-au bătut joc, să ne bage copiii în pământ.
Reporter: Vă e teamă pt copii?
Părinte: Păi se surpă pe ei acolo, acum alunecă, tot timpul o să fie, orice zid ar face tot aşa va fi. Eu una copilul nu îl las acolo."

 

După ce se încălzește vremea, constructorul va anunța dacă lucrarea poate fi predată la termen sau dacă este nevoie de o amânare.


VIDEO PROTVPLUS.RO