Satele din Romania unde tinerii aleg sa se intoarca datorita locurilor de munca. "Ma asteptam la noroi, am avut o surpriza"
Intr-o Romanie rurala tot mai imbatranita, exista si comunitati unde tinerii sunt incurajati sa ramana la sat.
In unele localitati din Timis, cei cu varste sub 35 de ani primesc gratuit teren de la primarie sa isi construiasca o casa, scutiri de la taxele locale si sunt racordati gratuit la utilitati. Cum majoritatea au copii, au aparut scoli si gradinite care arata mai bine decat cele de la oras.
La 30 de kilometri de Timisoara, in Carpinis, peste 70 de familii au primit deja gratuit teren pentru o casa. Oamenii spun ca au cheltuieli foarte mici in comparatie cu orasul. Tinerele familii beneficiaza si de alte scutir: nu platesc apa si canalizarea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In alta localitate, Parta, ca sa ramana in sat, tinerii au cerut primariei sa asfalteze toate drumurile, sa le fie asigurata asistenta medicala, iar copiii lor sa invete in conditii civilizate.
Mihai Petricas primar Parta: “Am parcelat pentru ei 135 de case care au fost repartizate tinerilor pana in 35 de ani. Scoala am dotat-o cu tot ce este nevoie, am construit o noua gradinita."
Carmen l-a cunoscut pe sotul ei in strainatate. Cand s-au intors in tara au decis sa se mute in satul natal al barbatului. "Ma asteptam la ceva mai invechit, noroi, strazi neasfaltate, dar am avut o surpriza placuta. Chiar imi doream sa am o gradina, sa pot sa imi cultiv anumite chestii, plus libertatea copilului."
Gradinita din localitate a fost renovata si acum arata mai bine decat multe de la oras.
In Belcesti, judetul Iasi, pentru a-i tine pe tineri in comuna, edilul a organizat cateva cursuri de reconversie profesionala si apoi intalniri cu angajatorii. Marius are 23 de ani si, in urma cursurilor, a obtinut o diploma de fierar. Si-a deschis impreuna cu familia un atelier la poarta si acum crede ca a facut cea mai buna alegere.
"Mi-am infiintat propria afacere cu ajutorul proiectului. Am fost plecat din tara dar am revenit, pot trai si in Romania cu propria afacere, ma descurc, multumesc lui Dumnezeu. Sa stea in tara si sa munceasca cat pot de mult ca afara toti isi bat joc de tine."
Si Ionela a urmat aceleasi cursuri de calificare. Viseaza ca in viitor sa-si deschida si o mica afacere. “In nici un caz n-as pleca. N-as pleca pentru ca e greu sa lasam copiii singuri acasa. Eu sper sa-mi gasesc aici un loc de munca, chiar as fi incantata."
In doar doi ani, peste 100 de localnici din comuna si-au gasit o slujba cu carte de munca.
Sursa: Pro TV
Etichete: Bacau, timis, rural, locuri de munca, primari, sate, utilitati,
Dată publicare:
22-01-2016 18:29