Profesoarele care au ales sa strabata si 75 de kilometri zilnic pentru a preda la tara. Ce beneficii le ofera catedra la sate

Ultimul update: Sambata 21 Noiembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 18 Noiembrie 2015 19:38
Categorie: Social

Se intampla si minuni la scolile din satele romanesti, unde au ajuns in ultima vreme multi profesori tineri. Acolo sunt titulari, sunt sprijiniti de primării, pot castiga mai bine si, in plus, au o legatura mai stransa cu elevii.
 

Profesorilor le convine sa lucreze la tara, chiar daca strabat zilnic zeci de kilometri ca sa ajunga la serviciu. Claudia are 32 de ani si de 9 preda romana in localitatea Hoparta, judetul Alba. Desi putea sa ramana la oras, a simtit ca elevii de aici au mai mare nevoie de ea.

Claudia Bulgaria, profesor limba si literatura romana: "As putea sa ma transfer la oras, dar copiii de aici sunt minunati, sunt altfel, m-am atasat foarte mult de ei si ei de mine si copiii de la tara au nevoie de profesori calificati, daca toata lumea ar pleca la oras, copiii ar ramane fara profesor."

Claudia strabate zilnic peste 75 de km de acasa pana la scoala si inapoi. Aproape trei ore din zi le petrece pe drum. Nu se plange pentru ca stie ca in clasa o asteapta elevi dornici sa invete.

Claudia Bulgaria, profesor limba si literatura romana: "Foarte multi colegi cand aud ca trebuie sa fac atatea ore de naveta aleg sa paraseasca sistemul. M-am obisnuit, copiii imi sunt dragi, e ceva firesc."

Spre deosebire de profesorii suplinitori, cei titulari nu trebuie sa dea examen in fiecare an, au prioritate atunci cand se elibereaza un post si se pot inscrie in proiecte in care acest statut este o conditie obligatorie.

Cristina a luat examenul de titularizare cu nota 9,25. Avea de ales intre un post de suplinitor intr-o scoala de elita din Cluj si un post de titular in mediul rural. A ales a doua varianta.

Cristina Pop, profesor de limba si literatura romana:
"Daca in fiecare an schimb clasele, nu exista continuitate la catedra, pe cand daca sunt titular si stiu ce am facut anterior avem experienta contactului cu copilul."

Si ea face naveta din Cluj 40 de kilometri dus-intors, dar nu se plange. Spune ca satisfactiile sunt mai mari si legatura cu elevii, mai stransa.

Cristina Pop, profesor de limba si literatura romana: "Problemele lor de multe ori devin problemele noastre pentru ca intervin uneori probleme nu legate de scoala neaparat e o problema de familie dar care se reflecta in activitatea scolara."

Ca sa-i incurajeze pe tinerii profesori sa vina sa lucreze in mediul rural, primarii le deconteaza transportul si le ofera sporuri de pana la 20%.

Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza din Vaslui, care abia leaga doua fraze, la 4 luni dupa momentul
Ce s-a intamplat cu profesoara de engleza din Vaslui, care abia leaga doua fraze, la 4 luni dupa momentul "Hello... Kitty!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%