Profesoarele care au ales sa strabata si 75 de kilometri zilnic pentru a preda la tara. Ce beneficii le ofera catedra la sate
Se intampla si minuni la scolile din satele romanesti, unde au ajuns in ultima vreme multi profesori tineri. Acolo sunt titulari, sunt sprijiniti de primării, pot castiga mai bine si, in plus, au o legatura mai stransa cu elevii.
Profesorilor le convine sa lucreze la tara, chiar daca strabat zilnic zeci de kilometri ca sa ajunga la serviciu. Claudia are 32 de ani si de 9 preda romana in localitatea Hoparta, judetul Alba. Desi putea sa ramana la oras, a simtit ca elevii de aici au mai mare nevoie de ea.
Claudia Bulgaria, profesor limba si literatura romana: "As putea sa ma transfer la oras, dar copiii de aici sunt minunati, sunt altfel, m-am atasat foarte mult de ei si ei de mine si copiii de la tara au nevoie de profesori calificati, daca toata lumea ar pleca la oras, copiii ar ramane fara profesor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Claudia strabate zilnic peste 75 de km de acasa pana la scoala si inapoi. Aproape trei ore din zi le petrece pe drum. Nu se plange pentru ca stie ca in clasa o asteapta elevi dornici sa invete.
Claudia Bulgaria, profesor limba si literatura romana: "Foarte multi colegi cand aud ca trebuie sa fac atatea ore de naveta aleg sa paraseasca sistemul. M-am obisnuit, copiii imi sunt dragi, e ceva firesc."
Spre deosebire de profesorii suplinitori, cei titulari nu trebuie sa dea examen in fiecare an, au prioritate atunci cand se elibereaza un post si se pot inscrie in proiecte in care acest statut este o conditie obligatorie.
Cristina a luat examenul de titularizare cu nota 9,25. Avea de ales intre un post de suplinitor intr-o scoala de elita din Cluj si un post de titular in mediul rural. A ales a doua varianta.
Cristina Pop, profesor de limba si literatura romana: "Daca in fiecare an schimb clasele, nu exista continuitate la catedra, pe cand daca sunt titular si stiu ce am facut anterior avem experienta contactului cu copilul."
Si ea face naveta din Cluj 40 de kilometri dus-intors, dar nu se plange. Spune ca satisfactiile sunt mai mari si legatura cu elevii, mai stransa.
Cristina Pop, profesor de limba si literatura romana: "Problemele lor de multe ori devin problemele noastre pentru ca intervin uneori probleme nu legate de scoala neaparat e o problema de familie dar care se reflecta in activitatea scolara."
Ca sa-i incurajeze pe tinerii profesori sa vina sa lucreze in mediul rural, primarii le deconteaza transportul si le ofera sporuri de pana la 20%.