Sansa primita de tinerii fara adapost cu ajutorul unor voluntari francezi. Cum functioneaza terapia prin horticultura
O idee generoasa este aplicata cu ajutorul mai multor voluntari francezi la Satu Mare. Tinerii fara adapost, multi dintre ei crescuti pe strazi, primesc o noua sansa si fac terapie prin horticultura.
Se pot integra apoi in societate gasindu-si un loc de munca potrivit. Pe scurt, lucreaza acum zilnic in gradina, uda legume, le culeg si le transporta apoi in cosuri impletite clientilor, care aleg sa consume produse 100% naturale.
Adrian a venit din Franta, iar de cateva luni lucreaza cateva ore pe zi alaturi de 7 dintre cei peste 20 de oameni ai strazii ajutati de asociatia Stea din Satu Mare. Cultiva legume si plante aromatice pe un teren de aproape 1500 de metri patrati, pus la dispozitie gratuit asociatiei de catre Consiliul Local. Totul aici este ecologic, fara insecticide ori pesticide.
Adrian , 25 ani: "Imi place tare mult proiectiul asta de gradina sociala. Pentru oamenii strazii e foarte interesant si pentru ei si noi. "
Iar multi localnici isi comanda de aici, cu 25 de lei, cate un cos cu 8 kilograme de legume proaspete.
Florentina si Viorica au dormit ani de zile sub cerul liber, insa de cand li s-a intins o mana de ajutor sunt fericite ca fac ceva si au in sfarsit un rost.
Florentina, 29 de ani: "Si eu am dormit unde am putut pe strada. Tare mult ma ajuta. Vin aici si culegem rosii si castraveti".
Marius e un caz fericit - e exemplul ca terapia prin horticultura a reusit. Asta pentru ca dupa ce a invatat aici, a reusit sa se angajeze.
Marius, 32 ani: "Vin la asociatie de 5 ani si am un loc de munca, la asociatie am cunoscut un francez care m-a ajutat si mi-am gasit un loc de munca."
Cei 7 tineri inclusi in program provin din medii defavorizate si au intre 18 si 35 ani. Scopul proiectului este insertia pe piata muncii.
Diana Bretan, reprezentant asociatia Stea : "Este un proiect de suflet pentru ca acesti oameni traiesc pe strazi si in conditii greu de imaginat. Aceasta gradina le ofera posibilitatea sa iasa din mediul strazii si de a intra intr-un loc numit acasa. Vin dimineata si incep sa lucreze, e o pasiune si o terapie prin horticultura."
Detalii despre proiect, dar si despre cosurile cu legume gasiti pe site-ul gradinastea.ro.