Salvamontiștii se roagă de turiști să fie mai responsabili. 70 de oameni au murit pe munte anul acesta
De la un an la altul, numărul intervențiilor salvamontiștilor crește îngrijorător. Anul acesta, în primele 8 luni, au fost înregistrate în jur de 4.000 de solicitări.
De cele mai multe ori, drumeții se avântă pe trasee nemarcate, în papuci și pantaloni scurți și dau repede de greu, spun salvatorii montani.
Entuziasmați de excursiile pe munte, de cele mai multe ori turiști se aventurează pe traseu în blugi și pantofi sport sau chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiștii repetă că este necesar un echipament special.
Salvamont: ”Sunt ghete care au o lățime puțin mai mare decât adidașii obișnuiți, tocmai pentru a proteja zona gleznelor, care au un cramponaj special”.
Salvatorii montani spun că oamenii nu țin cont nici de dificultatea drumului, mai ales cei care nu au pregătire fizică.
Astfel, se poate ajunge la un pas de tragedie. În Poiana Brașov, numai de la începutul anului au fost peste 600 de intervenții.
Cătălin Petrescu, salvator montan Salvamont Poiana Brașov: ”Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deși pârtiile de schi par mult mai accesibile și prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriș instabil. Au fost multe intervenții dificile, intervenții pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”.
În primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvatorilor, pe munte. În iulie, numărul a crescut cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: ”Cele mai multe accidente în această perioadă le avem în zona de creastă a Masivului Făgăraș și a Masivului Bucegi, pentru că aici este un acces facil către creastă. La fel și în zona Ceahlău, în zona Parângului”.
Anul trecut, 50 de oameni au murit pe munte, anul acesta sunt deja 70 de decese
De la un an la altul, numărul accidentelor pe munte crește cu aproximativ 300 de cazuri, însă și numărul deceselor este mult mai mare.
Potrivit salvamontiștilor, anul trecut în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața pe munte, iar anul acesta numărul a ajuns la aproximativ 70 în primele opt luni.
Cei cu adevarăt pregătiți pentru o expediție la înălțime sunt puțini.
”În rucsac să ai o pelerină de ploaie, bocanci rezistenți la drum, o pereche de pantaloni de drumeție, capul să îl ai acoperit cu o șapcă”.
”- Ce v-ați luat în rucsac pentru o drumeție?
- Apă și ceva fructe, asta am întotdeauna. Dacă urc mai sus pe Postăvarul mă echipez cu altfel de ghete”.
August, luna concediilor, este cea mai aglomerată pentru salvamontiști.
Sursa: Pro TV
Etichete: interventie, turisti, salvamontisti, decese, echipament, drumetie,
Dată publicare:
29-08-2022 08:18