Salba de lacuri a Capitalei, nemodernizată de 30 de ani, sursă ieftină de distracție
Fără a fi modernizată aproape deloc în ultimii 30 de ani, salba de lacuri a Capitalei rămâne totuşi o sursă constantă de bani, cel puţin vara, atât pentru bugetul local, cât şi pentru particularii care închiriază bărci şi hidrobiciclete.
Într-o singură zi de weekend, se vând câteva zeci de mii de bilete. E o distracţie ieftină, iar oamenii vor se bucure cât mai mult de apă şi de soare.
La un metru adâncime, poţi crede că-ţi faci plimbarea într-un lighean mai mare... şi totuşi, pe mal, la coada pentru bilete, sunt zeci de amatori.
În parcul Moghioroş, rebotezat Drumul Taberei, a fost amenajat un lac artificial. În fapt, o cuvă din beton impermeabil, împărţită în două de un podeţ. În primul tronson se află debarcaderul cu dane, de unde pot pleca bărci cu rame şi hidrobiciclete.
Familii se distrează în cerc însă singurul petec de umbră e sub pasarelă.
Client: "Cu siguranţă, pentru cine nu-şi permite, cu 10 lei pe oră să închirieze o ambarcaţiune e chiar rentabil. Noi am ales muntele, ne-am întors ca să scăpăm de aglomeraţie, şi acum că este duminică şi e soare, am zis să profităm de ponton."
În nord au fost la datorie şi vasele de agrement - aceleaşi din ultimii 30 de ani.
Şi lacul Herăstrău este tot antropic, creat acum 90 de ani prin intervenţia inginerilor care au asanat o zonă mlăştinoasă a râului Colentina. O plimbare de o jumătate de oră cu vaporul costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii şi pensionari. Simpla traversare costă 10 lei.
Puţini ştiu că numele parcului IOR, acum Alexandru Ioan Cuza, vine de la numele unei fabrici comuniste: Întreprinderea Optică Română. Mulţi spun în schimb că ar fi un loc deosebit de romantic. 15 lei costa să închiriezi o lebădă şi ai o oră pentru o plimbare în cuplu. Trebuie însă ca amândoi să facă efort. Altfel, lebăda înţepeneşte în mijlocul lacului.