Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana

Ultimul update: Miercuri 01 Martie 2017 07:29
Data publicarii: Duminica 26 Februarie 2017 19:26
Categorie: Social

Doi tineri din Timisoara au cea mai dulce meserie din lume. De cativa ani sunt degustatori profesionisti de ciocolata si colinda lumea ca sa evalueze mii de sortimente. S-au gandit sa imparta experienta lor si cu pasionatii de acasa.

Astfel, cei doi organizeaza periodic degustari de ciocolata. Sa manance multa ciocolata si sa mai fie si platiti pentru asta poate fi pentru multi slujba ideala. Nicolae si Diana sunt specialisti IT si s-au apucat sa deguste ciocolata din pasiune. Cei doi sunt singurii degustatori cu diplome la Londra si Hanovra. Au adus farmecul ciocolatei adevarate si acasa si de cativa ani organizeaza ateliere de degustari deschise publicului, unde sunt dezvaluite secretele si ingredientele.

Nicolae Velciov, degustator: "Tot ce am adunat, am adunat din Europa: Marea Britanie, Germania, din Franta si din Belgia, mai departe Olanda. Ciocolata am adus-o efectiv din locurile in care se produce: Venezuela, Republica Dominicana, Honduras, Madagascar, o sa vedeti pe sac. Tanzania o sa vedeti ca am adus boabe."

Desi pare simplu, pentru juriu e un proces indelung si dificil, care cere multe cunostinte. Cel mai important ingredient al ciocolatei este fara indoiala calitatea boabei de cacao.

Diana Secman, degustator: "E foarte important tot procesul, de la ce soi de boabe se folosesc, de la cum sunt manevrate pe ferma, fermentare, prajire, pana la ciocolatier cum le face."

Degustare: "Pastaia respectiva in momentul in care e proaspata e de doua ori mai mare si chiar cele din fata sunt de culoarea aceasta din Venezuela pe care le-am uscat."

Participantii degusta ciocolata direct de la producatori premiati la nivel international, din Venezuela, Lituania, Ecuador, cateva state din Marea Caraibilor, dar si din mai multe tari din Europa.

Participantii platesc aproximativ 50 de lei pentru degustare si incearca sa depisteze ingredientele, textura si mirosul.

Participant: "E mai putin dulce si la final putin sarata."

Participant: "O chestie ciudata, cand a inceput sa se topeasca s-a intensificat mai mult gustul de cacao."
Reporter: "Ai simtit inclusiv aciditatea, acrisor, un pic?"
Participant: "Da, acrisor!"

Daca este prelucrata corect, boaba de cacao da gustul desavarsit al ciocolatei. Unul mult diferit de ceea ce gasim in magazine. De cele mai multe ori ciocolata din comert este amestecata cu cantitati mari de zahar si arome pentru a-i da gust.

Cat costa
Cat costa "iubirea" in Beverly Hills. Diamante, ciocolata cu aur si portelanuri, printre cele mai extravagante cadouri
VIDEO PROTVPLUS.RO
camin
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Aglomeratie la metrou miercuri
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile