Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana


Ultimul update: Miercuri 01 Martie 2017 07:29
Data publicarii: Duminica 26 Februarie 2017 19:26
Categorie: Stiri Sociale

Doi tineri din Timisoara au cea mai dulce meserie din lume. De cativa ani sunt degustatori profesionisti de ciocolata si colinda lumea ca sa evalueze mii de sortimente. S-au gandit sa imparta experienta lor si cu pasionatii de acasa.

Astfel, cei doi organizeaza periodic degustari de ciocolata. Sa manance multa ciocolata si sa mai fie si platiti pentru asta poate fi pentru multi slujba ideala. Nicolae si Diana sunt specialisti IT si s-au apucat sa deguste ciocolata din pasiune. Cei doi sunt singurii degustatori cu diplome la Londra si Hanovra. Au adus farmecul ciocolatei adevarate si acasa si de cativa ani organizeaza ateliere de degustari deschise publicului, unde sunt dezvaluite secretele si ingredientele.

Nicolae Velciov, degustator: "Tot ce am adunat, am adunat din Europa: Marea Britanie, Germania, din Franta si din Belgia, mai departe Olanda. Ciocolata am adus-o efectiv din locurile in care se produce: Venezuela, Republica Dominicana, Honduras, Madagascar, o sa vedeti pe sac. Tanzania o sa vedeti ca am adus boabe."

Desi pare simplu, pentru juriu e un proces indelung si dificil, care cere multe cunostinte. Cel mai important ingredient al ciocolatei este fara indoiala calitatea boabei de cacao.

Diana Secman, degustator: "E foarte important tot procesul, de la ce soi de boabe se folosesc, de la cum sunt manevrate pe ferma, fermentare, prajire, pana la ciocolatier cum le face."

Degustare: "Pastaia respectiva in momentul in care e proaspata e de doua ori mai mare si chiar cele din fata sunt de culoarea aceasta din Venezuela pe care le-am uscat."

Participantii degusta ciocolata direct de la producatori premiati la nivel international, din Venezuela, Lituania, Ecuador, cateva state din Marea Caraibilor, dar si din mai multe tari din Europa.

Participantii platesc aproximativ 50 de lei pentru degustare si incearca sa depisteze ingredientele, textura si mirosul.

Participant: "E mai putin dulce si la final putin sarata."

Participant: "O chestie ciudata, cand a inceput sa se topeasca s-a intensificat mai mult gustul de cacao."
Reporter: "Ai simtit inclusiv aciditatea, acrisor, un pic?"
Participant: "Da, acrisor!"

Daca este prelucrata corect, boaba de cacao da gustul desavarsit al ciocolatei. Unul mult diferit de ceea ce gasim in magazine. De cele mai multe ori ciocolata din comert este amestecata cu cantitati mari de zahar si arome pentru a-i da gust.

VIDEO PROTVPLUS.RO