S-a nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului si n-a fost resuscitat

26-08-2010 00:00


In Romania, legea malpraxisului este ca si cum n-ar fi. Daca in tarile civilizate din Europa, pacientii vatamati sunt despagubiti in 90 de zile, la noi anchetele sunt intr-o continua derulare si fara nicio finalitate.

Oamenii platesc taxe absurde si exorbitante pentru expertize medicale, ca sa afle niste verdicte pe care sefii de la Ministerul Sanatatii ar trebui sa le ofere din oficiu. Si, cum in 90% dintre cazuri medicii cad in picioare si nu par deloc cuprinsi de frica, povestile se repeta.

O pacienta haituita, de acest sistem, este Alina Lungu, o femeie care a nascut, in 2007, la Spitalul Universitar, un bebelus pe jumatate paralizat. Mama sustine ca cel mic s-a sufocat cu cordonul ombilical, pentru ca medicii nu l-au resuscitat la timp. Si inca asteapta un raspuns de la autoritati.

Acum trei ani de zile, Genica a ajuns in toiul noptii la spitalul Municipal si a nascut un bebelus pe jumatate sufocat, caci, spune ea, asistentele si medicii au lasat-o singura in salon tocmai cand era in travaliu. Bebelusul s-a nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului. N-a fost resuscitat imediat, iar acum baiatul nu merge, nu vorbeste si nu mananca.

Au trecut trei ani de zile, insa durerea e la fel de intensa ca in ziua in care medicii au anuntat-o ca bebelusul are grave afectiuni neurologice.

Dupa 3 ani de zile, 4 anchete si 5 procese, Genica se declara confuza, haituita si invinsa de sistem. Nu a primit despagubiri si nu intelege de ce mai intra in sala de operatie medici care lasa nesupravegheate pacientele inainte de nastere. Nu intelege de ce Comisia de Malpraxis a anuntat-o dupa trei ani de zile ca instanta de judecata este singura care poate sanctiona medicii si poate obliga societatea de asigurari sa-i plateasca daune.

In august 2007, parintii lui Sebastian au depus plangere la Spitalul Universitar Bucuresti si la Colegiul Medicilor din Capitala. La sfarsitul anului, Colegiul a decis suspendarea din profesie timp de sase luni a medicilor implicati. Doar ca, o luna mai tarziu, doctorii au contestat decizia.

Dosarul este trimis la Colegiul Medicilor Romania care pana acum nu a dat niciun verdict. Familia a aflat de la Ordinul Asistentelor si Moaselor ca asistenta care era in tura nu a putut fi sanctionata pentru ca s-a pensionat intre timp.

La sfatul avocatului, in februarie 2008, parintii cer ajutor specialistilor de la Comisia de Malpraxis, crezand ca verdictul lor ar putea fi o proba importanta in instanta. O jumatate de an mai tarziu, cei de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti se urnesc si numesc trei experti care ii anunta pe oameni ca au de platit 8.000 de lei daca vor o expertiza.

Familia plateste taxa si dupa aproape trei ani de investigatii, experti ii anunta sec: "NU ESTE CAZ DE MALPRAXIS….(..), dar PUTETI CONTESTA DECIZIA LA INSTANTA DE JUDECATA…".

Parintii bebelusului au contestat decizia in instanta, dar gasesc ca este inadmisibil sa plateasca 8.000 de lei si sa nu primeasca nicio explicatie.

Tatal lui Sebastian spune ca anchetele se fac cu ochii inchisi pentru ca cei de la Comisia de Malpraxis nu i-au cerut vreun document medical in trei ani de zile, iar in spitale nu exista un mediator intre pacienti, medici si anchetatori.

Crede ca daca institutiile Ministerului Sanatatii ar sanctiona si alti medici in afara de Ciomu, cadrele medicale ar sti de frica, iar aceste cazuri ar fi mai rare.

Sefii de la Ministerul Sanatatii sustin ca abia de la anul procedurile s-ar mai putea simplifica. 

VIDEO PROTVPLUS.RO