Care sunt pasii pentru reclamarea unui caz de malpraxis
Copil internat cu fractura la picior, mort dupa doua zile, nou-nascut strangulat cu cordonul ombilical, bolnav plimbat opt ore intre spitale, operat de apendicita cand suferea de vezica. Sunt doar cateva exemple.
In afara celui mai mediatizat caz de malpraxis din Romania, cel al doctorului Ciomu, care este printre putinele cazuri de acest gen finalizate, in restul situatiilor anchetele si procesele dureaza la infinit, iar rezultatele intarzie sa apara.
Cui sa va adresati si pe cine sa trageti la raspundere cand aveti de a face cu un caz de malpraxis?
Administratia spitalului, poate sanctiona disciplinar cadrul medical care a gresit. In aceasta situatie, nu exista siguranta ca medicul respectiv va fi pedepsit sau ca pedeapsa va fi suficienta pentru prejudiciul creat.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, sustine ca exista doua situatii, eroarea si greseala medicala, cele doua fiind tratate diferit.
“Eroarea medicala este involuntara si nu se pedepseste. Greseala medicala, insa, reprezinta neglijenta ori indolenta medicului, iar in acest caz se aplica pedepse”, a explicat Astarastoae.
Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, Dan Peretianu, a explicat, pentru incont.ro, care sunt pasii pe care ii poate parcurge un pacient, care considera ca medicul a gresit si vrea sa-l traga la raspundere.
“In cazul in care pacientul se considera nedreptatit, acesta se poate adresa fie administratiei spitalului, pentru o raspundere in baza Codului Muncii, fie Colegiului Medicilor, unde raspunderea va fi disciplinara, in baza Codului Deontologic”, a spus Peretianu.
Daca situatiile sunt mai grave, pacientul sau familia acestuia se pot adresa Procuraturii sau pot da medicul in judecata, pentru daune materiale sau morale.
Pentru o culpa medicala, pacientul poate apela la:
- Procuratura, pentru raspundere penala, in baza Codului Penal
- Colegiul Medicilor, pentru raspundere disciplinara, in baza Codului Deontologic
- Judecatorie, pentru raspundere civila, in baza Codului Civil
- Managementul spitalului, pentru raspundere administrativa, in baza Codului Muncii.
Cititi si Cazurile de malpraxis, praf in ochiul sistemului. Pacientul, victima eterna