S-a mutat din Germania in Sibiu si a devenit cel mai cautat dulgher din sat. Cum arata o zi din viata lui Christian Rummel
Un tanar din Germania, stabilit la Sibiu, a ajuns sa fie singurul si cel mai cautat dulgher din satul lui.
La 31 de ani, dupa ce a fost calfa mai multor mesteri din Sibiu, si-a luat o casa si un atelier in care lucreaza ca acum 100 de ani, fara calculator si fara plastic. Sunt insa trasuri in care s-au plimbat regi sau regine, porti monumentale si ferestre din lemn masiv pentru care inclusiv balamalele sunt lucrate manual.
Pentru Christian, multe dintre zilele de lucru incep cu un drum la un client fericit in primul rand, pentru ca a dat de ultimul dulgher din zona.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Christian, verificand sura unui satean: "Mi se pare foarte ciudat. Asta la iarna nu mai tine. Probabil nu mai tine. Trebuie sa facem ceva inainte de prima zapada. Sa masuram un pic."
Christian Rummel este originar dintr-un orasel de langa Munchen si a facut un drum pana la Sibiu in 2007. De atunci, a ramas convins ca Romania este tara in care isi va gasi locul. Asa s-a si intamplat cativa ani mai tarziu, cand s-a stabilit intr-un catun la 40 de kilometri de Sibiu.
In satul Richisu, a gasit o casa sasesca la un pret bun, a luat in arenda fostul atelier de dulgherie lasat in paragina si de atunci este cel mai cautat mester tamplar din zona. Repara usi, ferestre, porti sasesti, dar si roti de trasura, ba chiar calesti in care s-au plimbat regi si regine.
Christian Rummel, dulgher: "Am avut noroc, mare pentru ca mai este un mester rotar batran aici in sat, ultimul sas din Richis, si m-a invatat pe mine cum sa fac rotile din lemn. In afara de roti facem si tamplarie traditionala. Asta inseamna fara pal si plastic, nimic din astea, lucram numai cu lemn masiv facem ferestre clasice dublate, cu profile frumoase, chituit traditional cu manere si balamale traditionale."
De lucrari nu duce lipsa. Sunt multi cei care, la fel ca el, redescopera casele traditionale si vor sa le reconditioneze.
Christian Rummel, dulgher: "Eu am invatat in Germania scoala profesionala si ucenicia pentru dulgherie, specializare restaurare si tamplarie. Aici, in Romania, ce problema e… nu mai sunt multi specialist in domeniul asta. Din cauza ca multi care au invatat ceva merg in strainate si pleaca din tara."
Ultimul sas din Richisu, care in tinerete a fost mester rotar, e incantat ca ucenicul i-a urmat sfaturile.
Johann Schaas, ultimul sas din Richis: "Fiind ultima familie de sasi, ne era cam urat. Asa ca ne pare bine daca mai avem cu cineva sa ne certam in germana. Sa nu inteleaga romanii."
Daca sasii nostri si-au lasat de mult casele si au plecat in Germania, Christian spune ca in tara lui se simte deja strain.