Cea mai cautata meserie la scolile profesionale. Pentru ca sunt doi elevi pe loc, profesorii au introdus examen de admitere

Ultima actualizare: 28-06-2015 07:01

Anul acesta este concurenta mare la scolile profesionale. Sunt doi elevi pe un loc, asa ca profesorii au introdus examen de admitere. Cea mai cautata meserie este cea de bucatar.

Inspirati de ce au vazut la Masterchef, tinerii spera sa isi gaseasca repede de lucru dupa absolvire. Pentru o clasa de bucatari de la Colegiul Economic din Arad se bat 22 de elevi pe 14 locuri. Cerinta e mai mare, spun profesorii, gratie emisiunilor culinare la moda acum. In plus piata de munca e ofertanta si absolventii isi gasesc usor de lucru in restaurante din tara sau strainatate. Dar cine vrea anul acesta la profesionala trebuie sa treaca mai intai examenele de admitere.

Monica Baltaret, directorul Colegiului Economic Arad: "Datorita faptului ca sunt multi inscrisi, organizam o proba suplimentara, din notiuni de romana si matematica."

Si la Colegiul Tehnic "Henri Coanda" din Timisoara, clasa de bucatari e cea mai ravnita. Sunt 25 de locuri disponibile la care s-au inscris deja 54 de candidati.

Constantin Rotariu, director Colegiul Tehnic "Henri Coanda" Timisoara: "Isi gasesc un loc foarte bun, unde castiga imediat daca sunt buni. Emisiunile pe domeniul acesta al alimentatiei prezentate pe televizor sunt foarte importante si ii stimuleaza."

Andrei are 17 ani si este deja anul doi la profesionala. A facut doi ani de liceu teoretic, pana cand si-a dat seama ca are talent de bucatar si vrea sa fie Masterchef.

"Tot stateam pe langa mama cand facea ea mancare. I-am zis hai sa te ajut si eu si a inceput sa-mi palca", spune Andrei Mada.

Elevii de la scolile profesionale primesc lunar o bursa de 200 de lei. In plus scoala incheie parteneriate cu restaurante unde elevii sunt chemati la evenimente si pot castiga de la 150 de lei pe noapte.

"Sigur ca si bursa profesionala ii stimuleaza si ii aduce cat mai multi, in numar cat mai mare si cred eu ca si lejeritatea cu care parcurg aceste pregatiri practice", spune Laura Sas, diriginte.

La fel de cautate sunt si scolile profesionale care pregatesc ospatari, sudori, mecanici auto sau lucratori in turism.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO