S-a intors roata! Romanii din strainatate, intretinuti de rudele de acasa
Romanii plecati la munca in strainatate si care au ramas fara serviciu au ajuns ei sa traiasca din banii trimisi de cei de acasa. Rau este ca este vorba despre o suma astronomica: circa 170 de milioane de euro.
Un asa trai duce Cosmin Parvulet, spre exemplu, la periferia orasului Milano. Acesta ridica lunar 100 de euro de la posta, bani trimisi de la Targu Jiu de mama sa.
Omul a plecat la munca acum trei ani si i-a fost bine, insa de cand s-au stricat apele in Italia a ajuns la mila parintilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Altii primesc putin cate putin din banii pe care tot ei i-au expediat in tara atunci cand le-a fost bine. Daca au fost strangatori se bucura, daca nu mor de foame.
Situatia este la fel de disperata si in Spania, Moldova, Ucraina sau Germania, tari unde lucreaza destui romani. De obicei rudele mai tinere ii ajuta financiar.
Disperati sunt si cei care nu si-au pierdut inca locul de munca. Acestia isi sprijina in continuare familia, dar cu cel mult 250-300 de euro pe luna.
Asa se face ca in primele sase luni au intrat in tara 1,8 miliarde de euro. Cu 300 de milioane de euro sub ce se intampla in aceeasi perioada a anului trecut.
Faptul ca romanii au facut mai putine economii era de asteptat, din moment ce somajul din Italia si Spania, destinatiile preferate, a crescut la 20, respectiv 9%.
In plus, multi din concetatenii nostri accepta slujbe la negru, mai prost platite. Iar asta inseamna scaderea puterii de cumparare pentru rudele din tara, dar si un risc de depreciere a cursului valutar, care ani la rand a fost sustinut cu banii de afara.