"S-a facut un pic de dreptate". Povestile asistentilor maternali care acum le pot oferi copiilor o viata decenta
2015 le-a adus mai multi bani asistentilor maternali. Indemnizatia pentru fiecare copil luat in plasament a crescut de sase ori.
Daca unii parintii de imprumut se gandeau chiar sa renunte la cei mici, pentru ca nu mai aveau cu ce sa-i creasca, acum reusesc sa le asigure un trai decent. Pentru ca se tem de abuzuri, pe fondul acestei mariri importante, autoritatile vor spori controalele in casele asistentilor.
Doina are in plasament 4 copii, nepoti de la fiica sa, care a decedat recent. Abia se descurca sa-i ingrijeasca, atunci cand indemnizatia era de 97 de lei de copil. Acum insa suma a crescut de sase ori, iar lucrurile stau cu totul altfel.
Reporter: Acum va permiteti mai multe?
Doina Huma, bunica celor patru: Da, ne permitem. Este un ban, e bine si hainute si ce mai trebuieste in casa. S-a facut un pic de dreptate si noua.
"Intai ne gandim la ei sa aiba ei de toate, o parte dintre ei merg la scoala, cerinte... sunt copii a caror parinti sunt mai instariti si el vrea, ce vede vrea si el si noi trebuie sa ne straduim sa aiba si el. Ei nu trebuie sa simta ca nu mai are mama si tata", a spus Vasile Istrate, bunicul copiilor.
Peste 500 de copii dati in plasament in Iasi si alte cateva mii din toata tara au primit in ianuarie jucariile sau dulciurile multdorite. Cu 2.400 de lei, cat a incasat luna trecuta pentru cei 4 copii, Elena de pilda a reusit sa cumpere mancare si lemne.
"E bine, se bucura si ei, iaca lemne, am cumparat grau, le cumpar de mancare, ii spal, ce le trebuie", a spus Elena Ungureanu, bunica copiilor.
Cateva zeci de asistenti maternali care au iesit din sistem pentru ca primeau bani putini se gandesc acum sa-i ia din nou pe copii in plasament. Angajatii de la Protectia Copilului ii atentioneaza ca vor fi cu ochii pe ei.
"Trebuie privit cu mare atentie, pentru ca exista si riscul prin care acesti bani sa nu fie folositi intotdeauna numai in interesul copilului. Va trebui sa sporim acele activitati de monitorizare", a spus Niculina Karacsony, directorul adjunct DGASPC Iasi.
In Iasi, anual, sunt parasiti peste 100 de copii. Autoritatile spera ca acesti bani sa motiveze macar rudele sa ii ia in plasament si sa nu-i mai lase in grija statului.