Satele ”fantomă” ale României. Localitățile, cândva înstărite, din care oamenii au dispărut
Lipsa infrastructurii, a speranţei unui loc de muncă şi a unor investiţi minime fac ca în multe zone din ţară tinerii să-şi părăsească satele.
Astfel, în România, peste 120 de localităţi nu mai au niciun locuitor. Bătrânii s-au stins, iar cei în putere au plecat spre locuri unde pot duce o viaţă decentă. În urma lor au rămas imagini triste, ruine ale unui prezent dezolant.
Satul Zlătari se afla la numai 20 de kilometri de Craiova. Cândva, era cel mai bogat sat din comuna Goieşti şi avea 200 de case frumoase. Acum nu întâlneşti aici picior de om.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Singurul care mai ia la pas potecile este un fost localnic. Ultimul dintre vecinii lui s-a prăpădit în urmă cu aproximativ 10 ani.
Paulică Zamfira, localnic: "Aici chiar dacă fetele aveau înfăţişare, mai aveau prioritate datorită pământului roditor ce era aici, aveau prioritate foarte mare la măritiş."
Trecem peste deal şi intrăm într-un alt sat fantomă, Cruci. Înainte de revoluţie aici trăiau peste 120 de familii. Rând pe rând, oamenii s-au mutat. De la drumul principal până în sat, o distanţă de 6 kilometri poate fi străbătută doar cu tractorul, căruţa sau pe jos.
Costel Jinov, localnic: "Aici oamenii care stăteau în zona era foarte bine de ei, munceau, munceau pentru ei, se duceau în sat vindeau braza - ce aveau capre, oi."
Biserica este şi ea în paragină chiar dacă pe vremuri credincioşii veneau să se vindece la ea. Oamenii spun că este un loc cu puteri tămăduitoare.
Dumitru Staicu, preot Goieşti: "A fost un loc sfânt, a fost făcătoare de minuni foarte mulţi ani când s-au dus cu copii acolo, cu bătrâni bolnavi care s-au tămăduit. Era un izvor în sfântul altar."
Ecaterina Godeanu, localnica: ”Eu m-am măritat şi am venit aici în vale, după aia mi-am mutat şi părinţii şi au început să se mute câte unul câte unul până a dispărut."
Atanasie Adam, primar comună Goieşti: "S-au desfiinţat din cauzat infrastructurii, atât drumurile cât şi lipsa de current electric au făcut că cetăţenii gospodăriilor să se retragă către zonele populate şi unde există minimul necesar."
Deocamdată, la noi, investitorii nu sunt interesaţi să cumpere un sat întreg în România şi să-l reabiliteze pentru turism, aşa cum se întâmplă în străinătate. Evident, şi zona pentru o astfel de investiţie are mare importanţă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!