Litoralul, o scrumiera uriasa si depozit de deseuri. Turistii isi recunosc vina: Daca au aruncat altii, aruncam si noi

Ultima actualizare: 08-08-2016 07:05

Cu totii ne dorim un litoral curat, dar uitam ca tine de fiecare dintre noi ca plajele, falezele sau spatiile publice sa arate civilizat.

La Neptun, Saturn sau Costinesti, cresc munti de resturi langa cosurile goale de gunoi, nisipul arata ca o scrumiera uriasa, iar printre stabilopozi gasim tot felul de deseuri menajere. Turistii recunosc ca o parte din vina le apartine.

Neptun, ora pranzului, la doi pasi de cunoscuta plaja "La steaguri". Turistii vin, isi arunca resturile si pleaca mai departe. Prima impresia este ca nu sunt cosuri suficiente, dar la mica distanta gasim alte doua, intre care unul e gol.

Reporter: De ce le aruncati aici si nu la celalalt cos care este gol?
Turist: Pai, daca s-au aruncat aici, ce sa facem?
Reporter: Pai, va place, asa, cum arata?
Turist: Pai, nu ne place.
Reporter: Nu depinde si de noi sa tinem curatenia?
Turist: Ba da, asa este.
Reporter: Si de ce nu folositi celalalt cos?
Turist: Pentru ca nu l-am vazut.


Un alt turist repeta gestul sub ochii fiului sau.

"Nu este vina noastra ca oamenii nu vin pana aici sa arunce gunoiul. Se umple aici si le este lene sa faca trei pasi sa arunce. Uitati, sunt tomberoane peste tot. Sunt goale, dar le lasa pe plaja", spune administratorul de plaja.


Pe plaja din Neptun, administratorii au asezat pubelele aproape de limita dintre nisip si faleza. Sunt, din fericire, si turisti care refuza sa arunce la intamplare si nu se lasa pana nu gasesc un loc civilizat.

"Nu se pot pune tomberoane pe plaja. Nu accepta nimeni un tomberon in cap, pe plaja. Printre sezlonguri nu ai unde sa pui un tomberon, miroase, deci e deranjant. Tomberoanele sunt la drum, sunt foarte usor de accesat, lumea trebuie sa fie constienta ca trebuie sa pastreze curatenia", mai spune administratorul.

In statiune, gasim cateva cosuri de gunoi doar in zona centrala. Iar povestea se repeta. Unul singur este plin de da pe afara, celelalte sunt goale. Mai mult, un sac menajer a fost lasat pe marginea soselei.

In Saturn, situatia e similara. In parcarea unor hoteluri, vezi saci menajeri abandonati la doi pasi de masinile turistilor. Iar pe plaja, aceeasi priveliste dezolanta.

De curatenia pe nisip se ocupa cei care au parcele in concesiune, iar pe faleze si in spatiul public cei de la primarii.

La Costinesti, digul din statiune este plin de saci, colace si cutii de bere. Digul ar trebui curatat de cei de la Apele Romane. Reprezentantii directiei sustin ca strang gunoaiele la cateva zile.

Pe aproape fiecare plaja de pe litoralul romanesc gasesti resturi de tigari, nisipul s-a transformat intr-o scrumiera uriasa. Si cand te gandesti ca este atat de usor sa le iei si sa le arunci la gunoi…

Turistii fumeaza si isi sting tigarile fara jena in nisip, pe stanci sau chiar in apa. Scuza invocata: asta e Romania…

Zilnic, de pe intreg litoralul romanesc, se strang patru sute de tone de gunoi. Prea putin prin comparatie cu ce ramane.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO