Romanii, printre cei mai flamanzi europeni. Hrana este mult prea scumpa
Acesta este rezultatul preturilor la alimente care au atins deja cote periculoase. Insusi presedintele Bancii Mondiale spune ca daca mai urca inca 10%, 10 milioane de pamanteni vor intelege ce este saracia extrema. In realitate, sunt mai multi.
Elena si Mirel Ciobanu au patru copii pe care trebuie sa ii hraneasca, sa ii spele si sa ii imbrace din 400 de lei. Le este practic imposibil. Cei sase traiesc cu mai putin de 10 lei pe zi si intra in categoria celor 1,2 miliarde de pamanteni care traiesc, potrivit Bancii Mondiale, intr-o saracie lucie.
"Cu 4 milioane ma duc la un magazin, iau un sac de cartofi , un sac de faina, un sac de ceapa si gata banii. Si sa traiesti o luna de zile", spune cu amaraciune Mirel Ciobanu.
Problema este ca tocmai alimentele nevoiasilor sunt tot mai scumpe. La inceputul anului 2009, 1kg de cartofi costa 92 de bani, acum se vinde cu 2,3 lei. Ceapa s-a scumpit de la 1,2, la 2,4 lei pe kilogram. Si pretul verzei s-a dublat.
Cartofii s-au scumpit cu 75% din septembrie pana acum. Inflatie record
''Cateodata incep a plange, strang copiii pe langa mine si nu mai zic nimic cand vad ca nu am ce sa le dau sa manance. Cateodata le dau si ceapa prajita", marturiseste cu durere Elena Ciobanu.
Oficialii de la cel mai inalt nivel nu stiu povestea sotilor Ciobanu, dar confirma ca o sa le fie tot mai greu si lor si altora.
"In ceea ce priveste preturile alimentelor, ne aflam intr-un moment de cumpana. Din iunie 2010 numarul celor care traiesc in saracie a crescut cu 44 de milioane", spune Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.
Milioane de oameni, amenintati de saracie, avertizeaza Banca Mondiala
Pe pietele internationale cerealele incep sa fie la fel de pretioase ca aurul. In ultimele 12 luni, pretul porumbului s-a dublat, iar graul s-a scumpit cu peste 100 de dolari pe tona.
Si in Romania painea a ajuns un lux pentru multi. Petronela Briceag este un exemplu in acest sens. "Nu cumparam paine. Mamaliguta. Nu luam decat o singura data pe luna paine, cand luam alocatia".
In topul celor mai sarace 20 de regiuni ale Europei, aproape o treime sunt din Romania.