Românii primesc facturi mai mari la gaze, în timp ce în UE se ieftinesc. Avem printre cele mai ridicate prețuri în Uniune
Odată cu răcirea anunțată a vremii, românii se uită cu îngrijorare la facturile de gaz. Unii plătesc deja mai mult decât în prima parte a iernii trecute.
Asta pentru că vechile contracte cu tarife avantajoase au expirat și au fost nevoiți să accepte oferte de preț mai mari. În restul Europei, lucrurile se întâmplă exact pe dos. Costul gazelor naturale pentru populație este în scădere.
Tot mai mulți români au început să simtă povara facturilor mai mari la gaze odată ce a crescut consumul. Sunt cei care au beneficiat până acum de tarife mai mici decât plafonul stabilit de stat: 0,31 lei pe kwh.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: ”Anul trecut pe noiembrie am plătit vreo 600 și ceva, pe câtă vreme acuma, pe noiembrie, mi-a luat 1.400”.
Femeie: ”Am rămas surprinsă că în loc de 250 cât mi-a venit anul trecut, acuma a venit 350”.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: ”Într-adevăr, sunt situații în care anumite contracte au expirat, a trecut un an de zile, doi, cât a fost perioada contractuală, și e posibil ca unii clienți să fi primit noi contracte”.
Deși suntem producători de gaze, avem printre cele mai ridicate prețuri din Uniunea Europeană. Ultimul raport al Eurostat arată că ne depășesc doar Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Irlanda. În rest, prețul gazului este în scădere.
De pildă, tocmai un furnizor de energie din Țările de Jos, unde erau cele mai mari tarife din Europa, a anunțat că acestea vor scădea, pentru că a cumpărat gaze la prețuri mai avantajoase.
De la 1 ianuarie, guvernul de acolo a renunțat la plafonarea prețului la gaze. "Probabil că nu veți observa" - a precizat furnizorul, pentru că noile tarife de pe piața liberă sunt deja sub fostul plafon.
La noi, factura s-ar dubla dacă autoritățile n-ar mai compensa o parte din preț. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a cerut explicații pentru această situație. Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energie, care derulează o serie de controale la furnizori, nu a oferit încă un răspuns.
”Un lucru grav și periculos pentru condițiile de viață ale populației”
Profesorul Mircea Coșea, doctor în științe economice, vine cu o altă variantă.
Mircea Coșea, profesor de stiințe economice la ASE: ”Acest fenomen pe care îl numim facturi este un fenomen menținut de guvern. Aceste facturi mari duc la bugetul statului tot ceea ce înseamnă taxe, contribuții și așa mai departe. Guvernul în mod clar nu are interesul să reducă costurile la energie, ceea ce e un lucru grav și periculos pentru condițiile de viață ale populației, dar și pentru mediul de afaceri”.
În aceste condiții, românii trebuie să ia măsuri pe cont propriu pentru reducerea facturilor.
Oana Avram, auditor energetic pentru clădiri: ”Reducerea cu un grad a temperaturii interioare într-o locuință poate conduce la reducerea facturii de 4-12 la sută”.
Specialiștii spun că pentru un somn odihnitor nu trebuie să aveți mai mult de 19 grade în dormitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, uniunea europeana, romania, facturi, scumpire gaze, dublare, ieftinire,
Dată publicare:
05-01-2024 19:25