Românii preferă să culeagă viile italienilor: ”Se fac bani mai ușor”. Cât câștigă

Ultima actualizare: 11-09-2017 15:56

Toamna ne dă târcoale, viile sunt în pârg, păcat însă că nu are cine să culeagă strugurii. Românii de la ţară pleacă să îi ajute pe italieni şi pe spanioli la cules. În străinătate câştigă într-o singură lună cât în 4 aici.

În tot acest timp, fermierii din industria viticolă sunt disperaţi pentru că nu au forţă de muncă.

În restul anului, o firmă din Bistriţa trimite în Spania un autocar la 3 zile. Acum însă pornesc la drum câte două, pline ochi de muncitori sezonieri.

"Acolo se fac banii mai uşor. Aici suntem muritori de foame. Sunt pensionar, dar am animale. Mă duc un sezon, o luna de zile", spune un bărbat.

AURORA BERINTAN, reprezentant firmă de transport: "Suntem foarte aglomerati, numărul pasagerilor care pleacă pe zona Madrid s-a dublat sau triplat, în anumite cazuri."

În Italia sau în Spania, aceşti oameni câştigă, în medie, 1.500 de euro lunar, au cazare şi mâncare Ce-i drept, în cele mai multe cazuri, dorm mai mulţi în aceeaşi camera şi împart o singură toaletă. Dar spun că merită sacrificiul, în condiţiile în care aici ar lua cel mult 100 de lei pe zi.

"Cazarea e gratis acolo unde mergem, mâncare îţi fac ei, condiţii bune, cu baie, paturi. În cameră suntem 6”, spune un muncitor sezonier.

Un viticultor din Lechința, judeţul Bistriţa Năsăud, oferă, pentru 8 ore de muncă, 70 de lei, o masă caldă, o găleată cu struguri, transport şi cazare.

VELUT MUREŞAN, proprietar fermă viticolă: "Avem o problemă din cauza plecării lor în străinătate. Ne orientăm în satele vecine, mai pensionari, mai elevi. Dacă chemi 15-20, aduni 12 Mai mult nu putem să dăm. Şi eu le-aş da 50 de euro, dar nu îmi permit momentan."

În comună Pietroasele, din judeţul Buzău, şefii Staţiunii de Cercetare Viticolă se lupta an de an să angajeze 150 de muncitori. Aceştia primesc 100 de lei pe zi, mâncare şi cazare. Totul în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de INS, în iunie, salariul mediu brut în agricultură a fost de 2.371 de lei.

SORIN MARIN, director Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa: "Forţă de muncă este foarte deficitară. Vom aduce forţă de muncă din judeţele apropiate Buzăului, respectiv Bacău şi puţin mai departe, de la Tg. Mureş."

În comună există aproape 100 de asistaţi sociali, însă niciunul nu vrea să muncească.

"Unii sunt puturoşi şi datorită ajutorului ăla de 200 de lei sau cât e, mai bine stă pe acolo şi dacă veniţi seara să vedeţi că stau numai la cârciumă. Şi noi avem nevoie de oameni şi nu îi găsim. Eu am 82 de ani, mă duc singur, sap, retez, toate treburile astea", spune un localnic.

O soluţie ar fi încheierea unor contracte cu penitenciarele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO