"Ii ziceam Ghita, amu' e Marcel". Botezul grasunilor din cotet pentru romanii care s-au intors acasa
Romanii raspanditi prin Europa au revenit acasa de sarbatori. Cel mai mult le-au lipsit obiceiurile si traditiile noastre, de care se bucura zilele acestea din plin.
O localitate din Satu Mare a reinviat parca de cand copiii plecati in strainatate s-au intors in tara. Au dat startul sarbatorilor cu pomana porcului.
In comuna Racsa din Satu Mare nu exista casa unde sa nu se fi taiat macar un porc, daca nu chiar doi, pentru ca familia-i numeroasa, plus prietenii si vecinii.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
In fata portii, la familia Balteanu , s-au adunat fratii si verii, ca sa taie si sa parleasca bine grasunul din cotet. Mama Irina l-a crescut un an cu gandul la copiii plecati departe.
"Pana amu i-o zis Ghita, amu ii zicem Marcel. Hai sa vedem acum cate kilograme are, hai, hai e mai greu ca noi da cum pe o parte e negru si pe una alb", a spus un membru al familiei.
Peste drum sta familia Prodan. Si aici e bucurie mare. Feciorii au sosit din Anglia sa petreaca sarbatorile acasa. Iar parintii pun pe masa cea mai buna palinca, tinuta special pentru Craciun.
La o strada departare, intr-o alta familie fericita, baietii i-au adus cu ei si pe mai noii membrii ai familiei.
"Am venit in urma cu 2 zile sa petrecem cu familia si sa taiem porcu, sa facem carnat si sa il ducem la Londra. Asta e bio, original de acasa, acu il taiem si pe cand mergem inapoi totul este pregatit, afumat", a spus un roman intors in tara.
Nepotii sunt rasfatatii bunicilor, care ii vad doar o data pe an.
In toata comuna, casele s-au umplut dintr-o data de veselie, lumina si caldura, iar batranii sunt mai bucurosi ca niciodata ca-si revad copiii.
Insa visul frumos dureaza numai doua saptamani, pentru ca dupa anul nou tinerii se vor intoarce in tarile adoptive.