Protestul taximetristilor din Piata Victoriei s-a incheiat. In urma lor au ramas coji de seminte si chistoace

26-04-2017 09:01


Protestul taximetristilor din Piata Victoriei s-a ...
Protestul taximetristilor din Piata Victoriei s-a ...

Sute de taximetristi au protestat in Piata Victoriei si au blocat Bulevardul Kiseleff din Bucuresti. Soferii se declara scandalizati de concurenta, spun ei neloiala, a celor de UBER, dar si a altor aplicatii pentru transport de persoane.

Dupa ce au semnat, surprinzator de repede, un protocol cu reprezentantii Guvernului, au plecat multumiti acasa. Au lasat insa in urma un covor de coji de seminte si de chistoace.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 14:00 O delegatie a protestatarilor a mers la Guvern si s-a intalnit cu reprezentanti, semnand un protocol prin care Guvernul s-a obligat sa adopte in 30 de zile o OUG prin care sa scoata din legea privind transportul in regim de taxi a sintagmelor "permanent" si "in mod repetat".

Potrivit taximetristilor, astfel politistii vor putea sa ii amendeze din prima pe cei pe care ii prind cu pasageri in masina, dar nu au o autorizatie in acest sens.

Dupa ce a fost semnat protocolul, taximetristii au plecat din Piata Victoriei, iar angajatii de la salubritate au trebuit sa stranga mizeria lasata in urma de ei - chistoace si coji de seminte.

UPDATE 11:30 In jurul orei 10.00, o delegatie a transportatorilor a fost primita la Guvern de ministrul Consultarii Publice si al Dialogului Social, Gabriel Petrea. O parte a transportatorilor care protestau in Piata Victoriei impotriva Uber si a pirateriei din domeniul transportului de persoane au parasit Piata Victoriei in jurul orei 11.20. Ei ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Oordonantei de Urgenta (OUG) pentru modificarea a doua articole de lege care sanctioneaza activitatea neautorizata de transport, au declarat cativa taximetristi, miercuri, pentru News.ro. ”Protestul s-a cam terminat, delegatia care a fost la Guvern a ajuns la un acord cu ministrul Petrea privind promovarea ordonantei”, au declarat taximetristii.

"Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, ne-a promis ca va promova OUG pentru modificarea a doua articole din Legea 38/2003, in asa fel incat activitatea neautorizata de transport sa fie sanctionata, iar aplicatiile de tip UBER sa fie obligate sa se autorizeze, astfel incat sa functioneze legal, daca vor sa-si desfasoare activitatea in Romania. Cat timp exista o legislatie clara, nu este posibil ca unii transportatori sa se supuna legilor si altii sa functioneze sfidand aceeasi legislatie, fara a fi sanctionati", au aratat reprezentantii COTAR.

Potrivit Politiei Romane, incepand cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe Soseaua Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv pe Sos. Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona centrala), permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restrictionat si pe Strada Paris si pebreteaua care leaga Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei.

”Circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascar Catargiu. Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzesti si bulevardul Lascar Catargiu”, spun politistii, care precizeaza ca restrictiile se vor aplica pana la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf - strada Constantin Prezan - Piata Charles de Gaulle - Calea Dorobanti si Piata Presei Libere - Piata Montreal - bulevardul Marasti - bulevardul Ion Mihalache.

Transportatorii si taximetristii care fac parte din Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) vor protesta si joi in fata sediului Guvernului.

Transportatorii acuza ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea a doua articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare si cer scoaterea in afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat si neautorizat conform legislatiei in vigoare.

"Cerem scoaterea in afara legii a platformelor tehnologice online care presteaza servicii de taximetrie in mod neautorizat, asa cum s-a intamplat in tarile europene, unde statul a vrut sa-si protejeje transportatorii autorizati. Cerem scoaterea in afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat in Romania si neautorizat conform legislatiei in vigoare. Cerem scoaterea in ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitatii si nu au castigat dreptul de a le opera, conform legii", solicita COTAR.

VIDEO PROTVPLUS.RO