Romanii, in topul pofticiosilor. Cate calorii consuma o persoana, dupa singura o masa la restaurant

×
Codul embed a fost copiat

Suntem pe locul al zecelea din lume in topul pofticiosilor! Iar asta se vede in numarul de calorii pe care romanii il asimileaza atunci cand merg la restaurant.

O singura masa poate contine mai mult de jumatate din necesarul caloric pentru o zi intreaga.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa nu mancam tot ce avem in farfurie si sa-i cerem bucatarului sa foloseasca mai putin ulei, smantana, si sare.

Iata regulile: sportivii si cei care fac mult efort isi permit ocazional 3.000 de calorii pe zi.

O femeie cu munca de birou are nevoie de cel mult 2.300 de calorii. Iar un barbat sedentar nu va depasi 2.500 de calorii pe zi.

Citește și
taitei
Dependenta ciudata a unei tinere i-a distrus sanatatea. Am organismul unei femei de 80 de ani
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

 In meniul acestui restaurant scrie clar: ciolan la protap, cu varza calita si mamaliga, 1.800 de grame: portie pentru 2 musterii flamanzi.

Dar e greu pana incepi si in loc sa ceri restul la pachet, stiti cum se spune - te sacrifici! Asa uitam regula de aur a bunicilor nostri.

Sa te ridici de la masa cand nu esti inca satul. Iar ei erau mai putin sedentari si mai supli decat noi.

Adriana Dima, medic nutritionist:
"Un platou ar avea 3000 de calorii, portia zilnica a unei persoane care depune munca fizica sustinuta. Deci exclus sa consumam un platou intreg la o masa."

Din 50 de tari in care s-au facut testele pe pofticiosi, noi ocupam locul 10. Am putea iesi din top si am putea pastra si savoarea daca am injumatati portiile.

Adriana Dima: "Portia de carne ar fi cat podul palmei. Ne abtinem sa consumam o portie ca aceasta, care are 800 de calorii, jumatate din necesarul zilnic."

Doua sarmale, adica o suta de grame, sunt inofensive. Dar nu le lasati singure pe farfurie, mesajul vizual e important ca sa devii satul.

Adriana Dima: "E important ca farfuria sa fie plina. Poate fi un decor dintr-o frunza de varza, dintr-un ardei. Completam cu desert, care poate sa fie un fruct."

Sau, in loc de un mar, un pahar de vin. Au aceeasi incarcatura calorica.

De vina pentru excesul de calorii sunt si restaurantele, care le sugereaza clientilor ca vor plati mai putin, daca vor manca mai mult.

Adriana Dima: "Putem sa le incercam pe fiecare, dar nu depasim 200 de grame."

In final, nu bucataria romaneasca va conduce topul caloriilor, ci aceea italieneasca, bazata pe multe paste gratinate si deserturi ca tiramisu, care te trag in jos cand te urci pe cantar: 1.755 de calorii, media pe meniu.

Urmeaza cea americana: carne pane, prajita in ulei - in medie, 1.460 de calorii.

Dar cum suna doar 922 de calorii, de la pachetelul de primavara si pana la ananasul prajit? Bucataria vietnameza e cea mai lejera. Paradoxal, uleiul pe care il adauga bucatarul se arde si nu ramane in produsul finit.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alegeti o dieta sanatoasa primavara: puteti face o salata care sa contina si anumite tipuri de flori
Alegeti o dieta sanatoasa primavara: puteti face o salata care sa contina si anumite tipuri de flori

Primavara consumati din abundenta stevie, urzici, leurda, frunze comestibile pe care vi le ofera natura.

Dependenta ciudata a unei tinere i-a distrus sanatatea. Am organismul unei femei de 80 de ani
Dependenta ciudata a unei tinere i-a distrus sanatatea. Am organismul unei femei de 80 de ani

Georgi Readman, de 18 ani, nu poate consuma decat un singur aliment: taitei cu pui. Tanara sufera de o tulburare alimentara care nu-i permite sa manance altceva.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025
România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025

Marcel Ciolacu a declarat după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că poate face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.