Romanii, in topul pofticiosilor. Cate calorii consuma o persoana, dupa singura o masa la restaurant
Suntem pe locul al zecelea din lume in topul pofticiosilor! Iar asta se vede in numarul de calorii pe care romanii il asimileaza atunci cand merg la restaurant.
O singura masa poate contine mai mult de jumatate din necesarul caloric pentru o zi intreaga.
Nutritionistii ne sfatuiesc sa nu mancam tot ce avem in farfurie si sa-i cerem bucatarului sa foloseasca mai putin ulei, smantana, si sare.
Iata regulile: sportivii si cei care fac mult efort isi permit ocazional 3.000 de calorii pe zi.
O femeie cu munca de birou are nevoie de cel mult 2.300 de calorii. Iar un barbat sedentar nu va depasi 2.500 de calorii pe zi.
In meniul acestui restaurant scrie clar: ciolan la protap, cu varza calita si mamaliga, 1.800 de grame: portie pentru 2 musterii flamanzi.
Dar e greu pana incepi si in loc sa ceri restul la pachet, stiti cum se spune - te sacrifici! Asa uitam regula de aur a bunicilor nostri.
Sa te ridici de la masa cand nu esti inca satul. Iar ei erau mai putin sedentari si mai supli decat noi.
Adriana Dima, medic nutritionist:
"Un platou ar avea 3000 de calorii, portia zilnica a unei persoane care depune munca fizica sustinuta. Deci exclus sa consumam un platou intreg la o masa."
Din 50 de tari in care s-au facut testele pe pofticiosi, noi ocupam locul 10. Am putea iesi din top si am putea pastra si savoarea daca am injumatati portiile.
Adriana Dima: "Portia de carne ar fi cat podul palmei. Ne abtinem sa consumam o portie ca aceasta, care are 800 de calorii, jumatate din necesarul zilnic."
Doua sarmale, adica o suta de grame, sunt inofensive. Dar nu le lasati singure pe farfurie, mesajul vizual e important ca sa devii satul.
Adriana Dima: "E important ca farfuria sa fie plina. Poate fi un decor dintr-o frunza de varza, dintr-un ardei. Completam cu desert, care poate sa fie un fruct."
Sau, in loc de un mar, un pahar de vin. Au aceeasi incarcatura calorica.
De vina pentru excesul de calorii sunt si restaurantele, care le sugereaza clientilor ca vor plati mai putin, daca vor manca mai mult.
Adriana Dima: "Putem sa le incercam pe fiecare, dar nu depasim 200 de grame."
In final, nu bucataria romaneasca va conduce topul caloriilor, ci aceea italieneasca, bazata pe multe paste gratinate si deserturi ca tiramisu, care te trag in jos cand te urci pe cantar: 1.755 de calorii, media pe meniu.
Urmeaza cea americana: carne pane, prajita in ulei - in medie, 1.460 de calorii.
Dar cum suna doar 922 de calorii, de la pachetelul de primavara si pana la ananasul prajit? Bucataria vietnameza e cea mai lejera. Paradoxal, uleiul pe care il adauga bucatarul se arde si nu ramane in produsul finit.