Romanii ii sarbatoresc pe 9 martie pe Sfintii Mucenici
UPDATE: Zi mare pentru crestinii ortodocsi. Daca femeile s-au trezit dis de dimineata si s-au pus pe framantat aluat si macinat nuca pentru mucenici, pe barbati i-a framantat intrebarea, sa bea oare 40 sau 44 de pahare de vin?
Indiferent de regiune, romanii au punctat evenimentul. In sud au mancat colacei mici fierti in sirop, iar in centru si in nord, a mirosit imbietor a coca rumenita.
IASI
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu trece an in care tanti Ada sa nu framante in ziua de 9 martie cate 40 de mucenici, pe care ii imparte cu drag nepotilor si sarmanilor de la poarta bisericii. Reteta o stie ca pe o rugaciune. Aluatul se face ca de paine, dar ceva mai moale. Dupa ce il lasa la caldura, face colacei pe care ii baga la cuptor pana se rumenesc o leaca, dupa obiceiul moldovenesc. La final ii inmoaie in miere si ii tavaleste prin nuca.
BRASOV
Tot din aluat, dar ca de taietei, se fac "macinicii", cum le spun anumite gospodine din Brasov. Aici coca se fierbe si se arunca in sirop. Cand bunatatile sunt gata se mananca din castron cu lingura, ca pe un fel de supa dulce.
Asadar fiecare femeie pregateste mucenicii dupa cum a invatat de la mama sau bunica. In Transilvania nu se fac in mod normal iar cele care tin totusi traditia se inspira de la vecini sau de la rudele din alte parti asa ca o sa gasim si fierti si copti in anumite case.
In Moldova, Dobrogea sau Banat colacii se coc in tava iar in toata zona de sud se mananca numai in zeama. Singurii care nu au grija acestor bucate sunt cei din Maramures si in Crisana, care nu cunosc obiceiul.
Exista insa unul care s-a impamantenit in randul romanilor, indiferent de locul de bastina: sa inchini un vinisor in cinstea fiecarui mucenic. Noroc de criza, ca i-a mai linistit pe unii barbati, care in alti ani nu renuntau pana nu dadeau pe gat 40 de paharele.
Cei 40 de mucenici au fost soldati intr-o legiune romana in anul 320. Au fost omorati pentru ca nu s-au lepadat de credinta in Iisus si asa au devenit martiri.