La tranta cu paharele de vin si bere! In cinstea Sfintilor Mucenici

09-03-2009 00:00


Cine spune ca ai nostri nu respecta cu sfintenie traditia. In cinstea Sfintilor Mucenici, barbatii au inceput din zori lupta cu cele 40 de pahare, unele cu vin, altele cu bere.

Ziua a fost dificila si pentru femei. Colacii i-au cumparat, dar au avut grija sa le aminteasca sotilor ca mucenicii erau, de fapt, martiri crestini. Si ca nu trebuie, neaparat, sa se se sacrifice, ei insisi... la carciuma.

Luni la ora 11, in apropierea garii Obor crestinii mai mult sau mai putin practicanti incepusera deja, ca sa aiba timp pana diseara sa implineasca datina. Ce-i drept, conteaza mai putin substratul religios si mai mult mesajul atasat: 40 de mucenici - 40 de pahare.

Ca si in cazul cozonacilor, mucenicii s-au cam mutat din bucatarie, in... patiserie. De la prepararea aluatului, pana la ungerea cu miere si presararea cu nuca, procesul ar fi insemnat doua ore si jumatate de efort. In schimb, clientii se prezinta la ghiseu si, in schimbul a doi sau patru lei, iau o savuroasa piesa de 150 de grame.

Patronii patiseriilor de cartier au inceput sa promoveze produsul inca de saptamana trecuta. Se adapteaza, de fapt, reteta covrigilor polonezi, la cea de mucenici ca la Moldova.

Cu tot cu comenzi, s-au preparat deja doua mii si ceva de bucati. Care n-au incalcat, in niciun fel, rigorile postului.

VIDEO PROTVPLUS.RO