Îi fascinăm pe străini cu vinul românesc, dar la capitolul export suntem în coada UE

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Sambata 09 Septembrie 2017 17:49
Categorie: Social

Toamna vine cu forfotă mare în podgoriile unde a început culesul, dar şi cu schimbări de strategie. Viticultorii s-au întors spre soiurile româneşti şi cultivă Fetească Neagră sau Tămâioasă, că să-i cucerească pe străini

Suntem al 13-lea producător de vinuri la nivel mondial, dar la exporturi suntem codaşi tocmai pentru că nu avem o identitate sau o strategie naţională.

Savoarea vinului românesc l-a cucerit în urmă cu câţiva ani pe marchizul Piero Antinori a cărui familie produce vin de 6 sute de ani în regiunea Toscana. A găsit în Dealu Mare, din judeţul Prahova, calităţi asemănătoare viilor sale din Italia: climă, sol dar şi peisaje.

Şi a plecat la drum alături de un enolog italian, stabilit de 20 de ani în România. Fiorenzo Rista are în grijă acum 100 de hectare de vie, iar anul acesta recoltează struguri pentru vin de pe 67 de hectare.

Produce anual peste 300 de tone de vin, din care 40 la sută pleacă la export, în ţări precum Danemarca, Germania, Belgia şi Elveţia. Şi-a convins partenerii externi cu un pahar de vin din soiuri româneşti.

Fiorenzo Rista, co-proprietar cramă: "Străinii reacţionează foarte bine, rămân impresionaţi de arome de fructe roşii, prune, cireşe, vişine, de fructe de pădure, dar mai ales de catifelarea vinului când tu îl ţii în gură ne ajută la a evidenţia produsele din România pe piaţă internaţional. Cabernet se cultivă în toată lumea, Merlot idem. Fetească Neagră se cultivă numai în România."

Feteasca Neagră, Negrul de Drăgăşani sau Tămâioasă Românească se transformă din struguri în vin la crama în care italienii au investit peste 2,5 milioane de euro, din care jumătate fonduri europene. Aici întâlnim şi un român stabilit în Elveţia care se bucură de vinul făcut din soiurile autohtone. Spune însă că avem nevoie de o "locomotivă" care să ne ducă vinurile în magazinele din alte ţări.

Tot în Dealu Mare, dar în comuna Urlaţi, un bucureştean cu studii de filosofie vrea ca vinurile lui să le amintească românilor de unde ne tragem. Etichetele sticlelor poartă chipurile şi numele celor de la care a cumpărat terenurile pe care a cultivat vită de vie.

Ştefan Ionescu, proprietar cramă: "Mi s-a părut că singura tradiţie de care putem vorbi în domeniul vinului sunt bunicii şi părinţii noştri care au dus o viaţă întreagă muncind un pământ care în momentul ăla nu era al lor. Nu este un vin cu prinţi şi prinţese, cu duci şi cu regi, cu marchizi şi chateauri este un vin făcut din trudă, din ceea ce suntem noi"

Niciun turist nu pleacă din cramă până când nu gustă Fetească Neagră, direct din baric.

Pe 20% din suprafaţă cu struguri pentru vin, avem soiuri româneşti. Sunt aproximativ 40.000 de hectare din care ponderea cea mai mare o au Fetească regală şi Fetească albă, cu peste 12 mii de hectare fiecare. Ca să îşi amintească de vinurile autohtone, românii sunt invitaţi să meargă la cramă.

În ceea ce priveşte turismul viticol suntem la început de drum. Din cele 160 de podgorii care produc vin îmbuteliat, 70 practică turism viticol însă doar 14 oferă locuri de cazare.

Per total, cifrele arată bine. Suntem pe locul 10 în lume la suprafaţa cultivată cu viță de vie şi pe locul 13 la producţia de vin. Dar cu toate acestea - în lipsa unei strategii la nivel naţional, dar şi a unei asocieri între producătorii, rămânem la coadă Europei la recunoaştere şi export.
 

Romanii au inceput sa aprecieze vinul. Cat de mult au crescut vanzarile la cel rose
Romanii au inceput sa aprecieze vinul. Cat de mult au crescut vanzarile la cel rose
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
LA MARUTA
Cascadorul Ștefan Costache, provocarea ”Ninja Warrior”
Află cum a fost pentru el experiența Ninja Warrior, câte sporturi face și care au fost adevărații susținători ai cascadorului.

07:11
LA MARUTA
Saveta Bogdan, provocarea branzei fermentate
Provocare culinara pentru Emil Regle. Ce specialitati a gustat, legat la ochi?

05:27
LA MARUTA
Andrei Aradis, Intre actorie si asociatia de locatari
Andrei Aradis, protagonistul serialului VLAD, care va incepe in curand pe PRO TV, a vorbit in exlusivitate pentru emisiunea La Maruta

09:56
LA MARUTA
Corina Caragea, calatorie fascinanta in Japonia
A calatorit pana in Japonia! Simona Caragea ne-a povestit cum a fost experienta

05:53
LA MARUTA
Magicianul Robert Tudor, sezantie in Bali
Salutari pentru Maruta, chiar din Bali! Magicianul Robert Tudor nu s-a lasat si a facut spectacol pe o plaja.

04:54
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel, prima comanda la firma Giani Per Pedes
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:21
jason silva
"Unfinished", primul festival multidisciplinar din România, începe joi. Cine sunt invitaţii
Resfințirea Mănăstirii Măxineni s-a lăsat cu îmbrânceli. Doamnele s-au călcat în picioare pentru a intra în altar
Minivacanță în București, de Ziua Educației. Cursurile în toată țara ar putea fi afectate de referendum
A început goana după locurile din căminele studențești. Sumele cu care se vând pe piața neagră
Politehnica a dat startul anului academic. Cuvântul inventat folosit de Ministrul Educaţiei
România se împarte în două anotimpuri. La Întorsura Buzăului au fost 4 grade Celsius
Elena Lasconi
Cea mai delicioasă prăjitură "negresă" din lume
Fermierii care au mizat pe gogoşari, ruinaţi de ploi. "Avem mii de borcane goale"
Un primar din Arad trimite asistaţii social la interviuri. "Primesc ajutor de când lumea"
Povestea lui Robert, un american de origine română venit în țară să-și descopere rădăcinile
Cursuri pentru a deveni salvamar cu diplomă. Ce salarii sunt oferite pe litoral
Românii care stau degeaba. Din ajutoare sociale și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua